Charme-Offensief 2

Het kon natuurlijk niet uitblijven, het charme-offensief van Warmtebedrijf Ede nadat de verdachtmaking over het opstoken van onze bossen nogal breed werden uitgemeten. Eerst vielen de mannen van de VVD-fractie ten prooi aan de pr-machine van MPD Groene Energie, later gaven de lokale kranten ruimte voor positieve publiciteit.

Eerst maar eens gekeken in de jaarrekening die MPD publiceerde bij de Kamer van Koophandel en dan schrik je wel. Het bedrijf werd in een jaar bijna 1000 keer minder waard! Zo waren de bosovens in 2016 nog 33 miljoen waard maar in 2017 was daar nog maar 41.000 van over. Dat is nog een vlot afschrijven! Het kan natuurlijk ook zijn dat ze bij MPD een paar nullen zijn vergeten maar slordig is het wel en het is maar te hopen dat ze hun fijnstofmetingen was zorgvuldiger doen.

In de media roept MPD dat er alleen wordt gestookt met resthout uit de regio. Goed plan, want dan hoeven er geen vrachtwagens vol met houtsnippers dwars door Nederland te rijden. Als ik aan de regio denk dan denk ik aan een gebied tussen Barneveld en Arnhem. Zeg maar de gemeente Ede met nog een beetje.

MPD heeft een andere definitie van regionaal: ‘De regio’ waarbinnen biomassa en -transport als ‘duurzaam’ wordt aangemerkt betreft een straal van 150 km, schrijft MPD zelf. Dan zit je ongeveer in Amsterdam of Zwolle. Ja, zo krijgt het begrip regio ineens een nationaal karakter. Nog zo’n staaltje semantiek is het begrip ‘gemeentelijke bossen’.

Belangrijk, want MPD schrijft: “Momenteel wordt vanuit de gemeentelijke bossen alleen prunusoogst verkregen, geen resthout van andere aard.” Nou zou ik dat best wel willen geloven, al doe ik dat niet, maar wat is nou een gemeentelijk bos? Is dat een bos dat ligt in de gemeente Ede of is dat een bos waarvan de gemeente Ede eigenaar is?

Zo zag ik in de Sysselt een paar hectare bos ter plekke worden versnipperd en dat was geen Amerikaanse Vogelkers. De tractoren die met de snippers wegreden zullen vast niet naar de Praxis zijn gereden om die snippers daar te verkopen voor tuinpaadjes. Maar de Sysselt is geen gemeentelijk bos. Het is van het Gelders Landschap. Zo worden de teksten van MPD wel erg cryptisch.

Wat in ieder (nog) niet klopt is de bewering dat er in Ede Klimaatplansoenen door MPD worden aangelegd. Ik heb er nog geen één gezien ondanks deze belofte uit 2017. Deze klimaatplantsoenen zouden onder andere gaan zorgen voor de verbetering van de luchtkwaliteit (fijnstof). En dat terwijl de MPD in de media laat doorschemeren dat er helemaal geen fijnstof vrijkomt bij de verbranding van biomassa.

Waar MPD en ik het in ieder geval over eens zijn is dat er bij de verbanding van biomassa CO2 vrijkomt. Maar daar zijn volgens MPD geen normen voor. Dus terwijl heel Ede onder de zonnepanelen komt te liggen vanwege de klimaatverandering die ontstaat door een te hoge CO2-uitstoot blaast MPD hele wolken CO2 de atmosfeer in. Omdat er toch geen normen voor zijn. Lekker duurzaam.

Je kunt het de duurzaamheidscowboys niet kwalijk nemen dat ze via greenwashing en subsidies lekker binnen willen lopen. Nu er zoveel onrust is over de luchtkwaliteit in Ede kun je het de gemeente Ede, die dit soort bedrijven faciliteert met vergunningen, wel kwalijk nemen dat er geen onafhankelijke metingen worden verricht van de luchtkwaliteit in de omgeving van de biomassacentrales.

Doe het gewoon gemeente Ede. Een onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van de lucht en de kwaliteit van de bossen in Ede. En misschien dat ik me dan aansluit bij MPD: dan steek ik zelf ook weer eens de open haard aan.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.