Transparant Ede

Echt, er is geen grotere voorstander van transparantie over de gemeentelijke financiën dan ik. Zo heb ik een jaar lang gesmeekt over helderheid over de wachtgelden van onze voormalige bestuurders. Nooit antwoord ontvangen natuurlijk.

Ook transparantie over de kosten van het World Food Center komt maar niet. De meest interessante stukken zien er uit als een dossier uit de kinderopvangtoeslag: zwart met hier en daar een stukje wit. Menno Snel kan nog een hoop leren hier in Ede.

Als de raad dan ineens transparant wil worden dan ben ik dus extra alert. Terecht bleek achteraf want die transparantie die de raad nu wil is niet gericht op transparantie als zodanig maar is gewoon een ordinaire bezuinigingsmaatregel. Wat gebeurt er? Is je puber suïcidaal of heeft oma haar heup gebroken dan krijg je hulp. Met de huidige wachtlijsten is dat overigens meestal niet nodig want voor er een psychofiguur beschikbaar is dan is die puber al lang geen puber meer en tegen de tijd dat er huishoudelijke hulp voor oma is gevonden dan is die heup allang genezen.

Nu kost die hulp een paar centen. En dat zal oma weten ook! Die krijgt binnenkort een briefje van het college waarin staat hoeveel die hulp gaat kosten. Alsof het niet ellendig genoeg is dat je zoon of dochter vervroegd wil hemelen, je krijgt van dit college een overzicht van de kosten hoeveel het kost om je kind van het spoor weg te houden. Waarom? Kostenbewustzijn noemt het college dit. Ik noem het schuldgevoel. Er wordt je door de overheid een schuldgevoel opgedrongen dat je teert op kosten van de gemeente.

Alsof een burger er voor gekozen heeft dat een psycholoog met droge ogen € 120 in rekening brengt voor een consult van een uurtje. Net alsof jij ervoor hebt gekozen hebt dat iedere directeur van een zorgbedrijf tegenwoordig de Balkenende-norm verdient. Maar je zult je schuldig moeten voelen zodat je je de volgende keer bedenkt voor je de gemeente om hulp vraagt.

Dat dient maar één doel: bezuinigen. Ik kan nu al vertellen dat dit niet gaat lukken. Dit gaat geen geld opleveren maar geld kosten. Want om dit nieuwe project aan het draaien te krijgen zal een interimprojectleider worden aangetrokken die per uur net zoveel kost als die psycholoog. Ik voorzie projectgroepen vol met ambtenaren die lekker hun uren schrijven op het project ‘Kostenbewustzijn in de Zorg’. Ik zie een zaal vol met ICT’ers die dit project wel eens even zullen automatiseren en helaas het budget hebben overschreden zoals alle ICT-projecten van de overheid.

En dan komen nog al die vragen van zorggebruikers, die wel eens willen weten waarom een huishoudelijke hulp drie keer meer kost dan die hulp zelf aan salaris ontvangt. Vragen waarom een psychotherapeut wel 16 uur in rekening brengt terwijl er maar 8 sessies van een uur voor je puber beschikbaar waren. Voor je het weet kost dit ‘kostenbewustzijn’ de gemeente zo maar een half miljoen. Alleen, dat vindt je nergens terug want dat wordt verspreid in de beerput die administratie wordt genoemd zodat niemand ooit zal kunnen zeggen dat dit geen bezuiniging heeft opgeleverd maar een kostenstijging tot gevolg zal heeft gehad.

Want transparantie over burgers is prima, maar transparantie over de eigen organisatie dan kan natuurlijk echt niet!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *