Binnenkort open: de E.

Vier nieuwigheden in de laatste businesscase. De WFCE, alias WFE, alias FE krijgt een nieuwe naam. Dat lijkt me terecht want van het oorspronkelijke plan is weinig meer over. Ja, de kosten, die zijn hetzelfde gebleven maar de Experience werd kleiner en kleiner maar de kosten werden per m2 steeds hoger en hoger. Omdat er dus nauwelijks meer iets te beleven valt stel ik de naam E. voor.

Wat ook nieuw is, is het rondpompen van geld. De stichting, een ‘dochteronderneming van de gemeente’ huurt het gebouw van Mauritskazerne bv om het vervolgens weer door te verhuren aan Tekagroep bv, de zustervennootschap van Mauritskazerne bv. Een wonderlijke constructie waar vooral de vennootschappen van Teka van profiteren: door de winst uit te smeren over meerdere vennootschappen kun je maximaal profiteren van de schijven van de vennootschapsbelasting en bespaar je bijna 7% belasting over de eerste € 200.000 winst. Mooi dat de gemeente Ede tegenwoordig medewerking verleent aan belastingontwijking!

Nog een nieuwtje was de komst van een geheimzinnige sponsor, die de ‘dochteronderneming van de gemeente’ jaarlijks een half miljoen in het handje drukt! Het is een mysterie. De meeste sponsoren willen graag en zoveel mogelijk met naam en toenaam worden genoemd maar deze gulle gever is bij iedereen buiten de gemeenteraad onbekend.

Misschien is het de gemeente zelf wel, nu ze de weg van het rondpompen van poen hebben gevonden. Het staat allemaal in een geheime overeenkomst die voor normale Edese stervelingen niet is in te zien. Ik overwoog een Woo-verzoek maar ik heb nog een informatieverzoek uit 2020 lopen dus die eer laat ik aan iemand anders die meer geduld heeft dan ik.

De laatste noviteit is het begrip ‘educatie’. De E. wordt helemaal geen plek meer om geld te verdienen of om werkgelegenheid te creëren maar een plek waar alle kindertjes van Nederland leren dat ze geen chips en cola moeten nemen maar worteltjes en bietensap. Dat wordt bij de komende Heideweek dus even slikken want ik kan me niet meer voorstellen dat de gemeente Ede zulke zuipfeesten nog gaat subsidiëren na de ontroerende bijdragen van raadsleden over educatie, educatie en educatie.  

Wat blijft er over voor Edenaren? Het hele WFC-terrein heeft de gemeente Ede al een verliespost van 20 miljoen opgeleverd. Daar komt nog een miljoen of zeven bij voor de E. en waarschijnlijk nog een aantal miljoenen van kosten die verstopt zijn, ergens diep in de administratie van de gemeente. En we zijn de Mauritskazerne kwijt, die voor een appel en een ei wordt verkocht.

We zullen de aankomende jaren extra graf-, honden- en onroerendzaakbelasting moeten betalen om dat allemaal op te brengen. Investeringen in verkeersveiligheid, schone lucht, onderwijshuisvesting en andere zaken waar je als Edenaar iets aan hebt moeten even een jaar of 20 wachten.

Maar bedenk dat je daarvoor allemaal gezonde Nederlandse kindertjes terugkrijgt die na twee uurtjes bezoek aan de E. massaal de patat en frikandel laten staan en overgaan op salade en een sprinkhaanburger.

Dat is toch iets om dankbaar voor te zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *