Frisse voornemens

Heeft u het ook zich al voorgenomen? Om een beetje gezonder te leven en iets minder toe te geven aan de overheerlijke verleidingen?

Terwijl de reisorganisaties ons via allerlei media verleiden om nu al onze vakantie te boeken naar zonnige, verre oorden, krijgen we echter via de andere media allemaal vervelende berichten te verwerken.

Het water gutst al weken over ons heen en de sloten zijn tot de rand toe gevuld en dan krijgen we via de nieuwsmedia te horen dat de gletsjers de komende jaren verdwijnen. De rivieren zullen daarmee snel opdrogen de komende tijd, simpelweg omdat we er niet in slagen om de vieze uitstoot en vervuiling te verminderen om daarmee de temperatuur van de aarde te verlagen.

We kunnen ook al niet op skivakantie, omdat er geen sneeuw ligt op de bergen. Vorig jaar werd dat rond deze tijd al verteld, maar ja… dat is nou niet echt nieuws dat we willen horen.

Dit is nou niet de start van een nieuw jaar die ons motiveert om mooie voornemens te maken, want we mogen ineens een heleboel niet meer… wat nu?

We hebben frisse lucht nodig!

Wat zou het ons enorm helpen wanneer er positieve perspectieven geschetst worden. Dat de overheden sneller inspringen op nieuwe trends. Dat de gemeenten ook nieuwe, frisse voornemens hebben gemaakt.

Gaan mensen meer fietsen, omdat er steeds meer mensen kunnen beschikken over een vorm van een e-bike? Dan gaan de gemeenten en provincies er meteen alles aan doen om deze nieuwe, minder vervuilende vorm van vervoer ruim baan te geven. Infrastructuur wordt op korte termijn aantrekkelijk en veilig gemaakt om een flink aantal automobilisten te verleiden om hun auto vaker te laten staan en de fietser uit te nodigen.

Wat zou dat een mooi perspectief zijn. De lokale overheid heeft dan meteen een mooi en verleidelijk bericht: wij helpen de bewoners om milieudoelen te halen. Frisse lucht voor en door de inwoners.

Zo zou de gemeente Ede ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld van de Zandlaan en de Tooroplaan eenrichtingsverkeer te maken, zodat er voldoende ruimte voor de fietsers komt die dan veilig en snel kunnen doorrijden.

De gemeente zou kunnen kiezen voor fijne, soepele fietsbruggen over het spoor, zodat de fietsers vlot door kunnen stromen van noord naar zuid en terug, terwijl ze niet of nauwelijks gehinderd worden door stoplichten of automobilisten die hen over het hoofd zien.

De mogelijkheden zijn talloos, zeker wanneer we onze verkeersdeskundigen de tijd en gelegenheid geven om hierover te brainstormen, maar ja…helaas kiest de gemeente Ede hier nu nog niet voor.

Ondertussen kunnen we nu niet skiën en het is maar de vraag of we in de toekomst nog goedkoop kunnen vliegen naar zonnige en exotische oorden.

Nu maar hopen dat de gemeenteraad frisse voornemens heeft gedaan en de inwoners gaat helpen om de lucht boven Ede te zuiveren en de inwoners hier actief bij te betrekken. Frisse lucht voor en door de fietsers van Ede.

Een mooier en schoner voornemen voor 2023 kan ik me niet voorstellen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *