Beste Leon,

It’s not a shame to fail, it’s a shame to fail slowly. Die kwam volgens mij van Rasit Gorgulur en ik heb het onthouden maar niet helemaal goed want als ik die tekst googel krijg ik nergens een hit. Toch blijft het een briljante quote!

En actueel ook want daar zit je nu in. In een fail. De WFC-fail! Je dacht dat je het op de bluf kon doen. Je overrompelde de gemeenteraad en bij de laatste coalitiebesprekingen drukte je nog even door.

Je tekende contracten met projectontwikkelaars. Je legde de gemeente vast. Die contracten kregen vervolgens de status ‘vertrouwelijk’ omdat het natuurlijk niet de bedoeling was dat die vervelende burgers er lucht van kregen. Maar het was wel een gaaf drukmiddel: als het niet door zou gaan dan moest Ede enorme schadeclaims gaan betalen. Doorgaan dus met dat WFC!

Je stopten er miljoenen in. Miljoenen gemeenschapsgeld, Edes geld. Je richtte een stichting op die dat gebouw wel ’s eventjes uit de grond zou stampen. Zes man werkt er! Geen medelijden met die mensen, want ze verdienen goud geld terwijl er in geen velden of wegen een WFC te zien is.

Je maakte het project too big to fail. Dacht je.

En toen kwam de Raad van State en die droogde je af. It’s not a shame to fail. Maar het falen wordt een schande als je dat bewust doet. Tegen beter weten in. En in die fase zit je nu.

Het is niet meer houdbaar. Je moet gewoon het verlies nemen en die stekker uit dat project trekken. Het past ook niet bij Ede. Het hoort niet bij ons. We willen hier geen gekkigheid. We willen gewoon fietsen en wandelen door de bossen en geen rare pretparken.

It’s a shame to fail slowly. Een zichzelf respecterend gemeenteraadslid kan nu nooit meer akkoord gaan met dit gekke plan. Misschien heb je geluk en zijn er niet zoveel van die raadsleden maar er is geen raadslid die dit jarenlang aan z’n kont wil hebben hangen. Die bij de supermarkt aangesproken wil worden omdat hij nog meer geld van Edese burgers in dit kansloze project stak.

En als dit in de toekomst echt helemaal fout gaat dan zal dat altijd aan je blijven kleven. Die kras op je ego wordt groter en groter. Doe jezelf dat niet aan. In plaats van dagelijks te bellen met al die raadsleden uit de coalitie zou je gewoon de raad haar werk moeten laten doen.

En die raad wil hier mee stoppen. Laat ze gewoon die beslissing nemen en leg je daar bij neer. De koninklijke weg! Loop over die rode loper. Dan neemt niemand het je meer kwalijk dat er flatgebouwen naast de Sysselt staan. Of dat er een snelweg annex Parklaan naast de Edese bossen wordt aangelegd. En dat je miljoenen moet afschrijven op dit belachelijke project.

Maak het geen persoonlijke kwestie want je gaat het verliezen. Die andere raad, de Raad van State, stak een hand naar je uit.

Schudden die hand!

7 thoughts on “Beste Leon,

 1. Ja, er valt wethouder Meijer heel veel te verwijten. Maar dat geldt ook voor het hele college van B&W en voor de coalitiepartijen die het allemaal – al dan niet met optimistisch geneuzel- hebben laten gebeuren. En nu we toch bezig zijn: wordt het niet eens tijd kritisch te kijken naar de betrokken ambtenaren en adviseurs?

 2. Wat een mooie column beste Mo, ik mag hopen dat dit voorgedragen wordt bij de komende raadsvergadering. Gewoon in het bijzijn van groot verkwister Meijer want uiteraard mag hij, en zal hij zich hiervoor moeten verantwoorden. Ook mag ik hopen dat er een onderzoek komt naar de mensen die hier inmiddels meer dan rijkelijk aan hebben verdient en hun relatie tot dhr. Meijer. Zou vervelend zijn als die bij elkaar over de vloer komen….

 3. Via EdeStad:

  Alle begrip dat dit artikel zo mild is opgesteld. Maar ik vraag mij af of het ooit tot de bewuste wethouder zal doordringen dat hij maar één ding kan doen, namelijk de eer aan zichzelf houden door onmiddellijk op te stappen.

  Met vriendelijke groet,

  Gerrit Nijland

 4. Via EdeStad:
  Goedemorgen,

  Wat n heerlijke man, die Mo…. Ik sta voor 100% achter zijn columns.

  Waarom geen enquête over het wfc….onder de burgers wel te verstaan. Dit is echt het meest idiote plan ooit.
  Wil met een soortgelijk project bezoeken, kijk dan eens bij museon-omniversum. Na 15 min weer buiten en voor nooit meer herhaalbaar…

  Bij voorbaat keen kans van slagen. Steek de koppen bij elkaar en verzin iets goeds op grond van werkvoorziening en wonen. Misschien blijft er zelfs wel ruimte voor een enorme groene speeltuin….

  G van Lagen Ede

 5. Via EdeStad:

  Gelukkig hebben we ook nog normale mensen in Ede zo als Mo van Ede. Ik ben het volledig met hem eens WFC is waanzin en kost onze gemeenschap goud geld wat beter besteed kan worden aan andere zaken dan dit speeltje van een wedhouder die zich op de voorgrond wil plaatsen, steek die energie toch in normale dingen inplaats van deze onzin en waan ideeën.300.000 bezoekers per jaar ha ha nog niet in 300 jaar. Hoogmoed en waanzin om geld uit geven van andere is niet zo erg moeilijk. Veel geluk met dit waan idee.

  H Wildekamp Ede

 6. Via EdeStad:
  Beste Mo,

  Bedankt voor je wederom nuchtere kijk op het WFC.

  Afgezien de verspilde miljoenen, zijn natuurlijk het evt. te verwachte bezoekers aantallen ook al bijgesteld naar 295.000

  per jaar.

  Even ter vergelijk, het Rembrandthuis en het Paleis op de Dam in Amsterdam trekken minder bezoekers dan de 295.000 , en dit zijn tevens veel buitenlandse bezoekers.

  Om even in gemeente Ede te blijven, het bekende Kruller-Muller Museum trek jaarlijks rond de 350.000 bezoekers dankzij hun internationale vermaarde van Gogh collectie, en wederom zijn dit veel buitenlandse bezoekers.

  Reden te meer te verwachten dat het WFC, met zijn erg beperkte uitstraling en zeker geen internationale belangstelling, in bezoekers aantallen veel lager gaat uitkomen dan de bijgestelde 290.000 bezoekers.

  Dus waar komen deze wishfull thinking aantallen vandaan ?

  Ede wil graag groot denken , de laatste jaren.

  Leren iets te enthousiaste bestuurders dan niets van hun optimisme en veel te hoge opgeklopte bezoekers aantallen, denk bijvoorbeeld aan de Floriade.

  Niek van Waarde

  Otterlo

 7. Via EdeStad: Geachte Redactie,

  Hierbij verzoek ik u mijn waardering over te brengen aan Mo van Ede voor zijn column “Beste Leon”.

  Op beschaafde maar indringende wijze legt hij de vinger op een langzaam, steeds groter wordend, zwerend gat.

  Hopelijk inspireert het uw redactie om zich (nog) meer te focussen op dit onderwerp. Met name vanuit het perspectief van uw uiteindelijke doelgroep: de Edese burgers. Ja, het kost meer moeite om deze doelgroep te bereiken maar dat mag geen excuus zijn, eerder een uitdaging.

  Als de uitdrukking : “It’s not a shame to fail, it’s a shame to fail slowly..” bij het betrekken van de burgers niet werkt zou u kunnen overwegen gebruik te maken van de uitdrukking : “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”.

  Ik gun het de redactie van de door mij gewaardeerde Ede Stad niet dat zij later net als uw collega’s in Almere nu wegens gebrek aan scherpte (Floriade debacle) met een zak over het hoofd door het dorp moeten lopen.

  Ik hoop, als abonnee, een meer bredere assertieve reactie van uw redactie over dit onderwerp de komende weken terug te kunnen lezen in Ede Stad.

  Met vriendelijke groet.

  Martin Haverkort

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *