Een hele omweg

Een stuk hekwerk met rode strepen, meer heeft hij niet nodig om ongewenste passanten om te leiden. Vanaf dat moment wordt er van de wandelaars en de fietsers verwacht dat zij omlopen en omrijden. De automobilisten wordt niets in de weggelegd, zij kunnen hun gewone weg vervolgen. De man sloft weer terug naar de bouwplaats en gaat verder met het neerzetten van allerlei andere hekken.

Ook ter hoogte van het oude Victoria Vesta pand staan er sinds lange tijd hekken op het fiets- en voetpad. Het kantoorgebouw wordt omgebouwd tot een woningcomplex. Een prachtige locatie voor een heel stel appartementen, waar zoveel behoefte aan is in Ede. Om de veiligheid van de voetgangers en fietsers te waarborgen, zette het bouwbedrijf geruime tijd voor de bouwactiviteiten, borden en andere obstakels op de stoep en op het fietspad.

Een alternatieve route wordt er niet gegeven, dus als je voorbij de vijver rijdt moet je weer rechtsomkeer maken, om vervolgens geduldig geruime tijd te wachten bij het stoplicht om aan de andere kant van de Kastelenlaan te komen. Daarna mag je verderop weer wachten bij het stoplicht om over te kunnen steken richting de winkels van de Bellestein.

Voor diegene die zijn route aan de kant van de Bellestein denkt voort te zetten richting Veldhuizen, komt opnieuw voor een hekwerk te staan dat op het fietspad en op de stoep is gezet: men moet weer omfietsen of omlopen, want ook dit stuk weg is al lange tijd voor de kwetsbaarste deelnemers van het verkeer afgesloten.

Binnenkort wordt het weer gezellig druk rond de winkels. Kinderen worden nu alweer geactiveerd om het mooiste cadeau aan te kruisen in de dikke speelgoedboeken die in de brievenbus vallen. De lichtjes aan de gevels van de panden worden weer opgehangen en vanuit de speakers zullen er komende tijd de vertrouwde Sinterklaas- en Kerstliedjes klinken.

De bezoekers van dit winkelcentrum, de omwonenden en de passanten moeten zich dan misschien nog steeds een weg banen tussen de creatieve weggebruikers door die zich inmiddels zeer bekwaamd hebben in het zoeken naar sluiproutes, want ja, zij willen ook door.

Misschien is Handhaving dit stukje in Ede vergeten. Vandaag hielp ik een oudere meneer naar de overkant die de zware weekendboodschappen niet meer zo makkelijk kan sjouwen met zo’n omweg. Moedig geeft hij aan dat hij wel begrip heeft voor de afsluiting, het gaat immers om de veiligheid. Maar met de donkere koude dagen die komen is het niet zo’n heel fijn vooruitzicht als deze situatie nog langer gaat duren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *