Costa del Veluwe

Ooit was er, ergens, een mooi strand. Toeristen wilden graag op dat strand liggen. Slimme ondernemers, want zo noemen ze zich, bouwden voor die toeristen een hotel vlak bij het strand zodat de toeristen niet zo ver hoefden te lopen om op het strand te liggen. En toen kwamen er nog meer hotels, dankzij slimme ondernemers. Het hele strand werd volgebouwd met hotels, die hun schaduw vooruit wierpen waardoor er was geen zon meer was op het strand. En door al die hotels wat het strand ineens een stuk minder mooi. Op naar het volgende strand waar nog geen hotels staan dus. En de geschiedenis herhaalt zich.

Dit hang Ede ook boven het hoofd. Binnen een paar jaar tijd moeten er, in ieder geval twee nieuwe hotels bijkomen in Ede. Eéntje moet er komen naast de Cinemec en de projectontwikkelaar is de voormalig eigenaar van Cinemec die z’n boeltje heeft kunnen verkopen omdat de gemeente Ede best wel 2 ton schuld van Cinemec wilde kwijtschelden. Iets met rente. Wie weet het nog…? Wie zaten er toen ook al weer in de raad.

Nou wordt het nieuwe hotel bij de Stadpoort 52 meter hoog. Dat is hoog. Maar de projectontwikkelaar heeft heel slim, want ondernemer, het woordje duurzaam op het project geplakt en roep je duurzaam dan staan de hondjes van de gemeenteraad klaar om op de schoot van zo’n ondernemer te springen. Het maakt met nog niet heel veel uit. Het zou leuk zijn als die twee ton nog eens terugkwam maar waarschijnlijk gebeurt het tegendeel want de Edese bejaardenraad heeft een nogal selectief geheugen.

Het tweede hotel komt op een vervelender plaats. Naast een Natura 2000 gebied. Deze betonnen kolos wordt 32 meter hoog zodat je een mooi uitzicht hebt over de bossen. Dat maakt we wel wat uit. Want als het hotel uitzicht heeft op de bossen dan heb ik uitzicht op het hotel als ik daar loop. Je schijnt het hotel niet te kunnen zien van Juffrouw Tok. Dat is ongeveer drie kilometer verder maar dat schijnt voor sommige seniele raadsleden het enige criterium te zijn: kun je het zien vanaf juffrouw Tok? Alsof ik iedere avond bij juffrouw Tok plofkip zit te vreten en stiekem zit te loeren naar een hotel drie kilometer verderop.

Maar de wethouder zei: nee. Een zucht van verlichting door de raad en het is akkoord. Wat moeten we met hotels aan de rand van het bos? Geen idee. Ja, slimme ondernemers kunnen er geld aan verdienen. Die stoppen hotels vol met Chinezen die in witte pakken met mondkapjes een rondje door het bos wandelen om vervolgens weer terug te keren naar het hotel waar de maaltijd wordt geserveerd door werknemers uit de buurt van hun geboorteland.

Daar hebben we dus helemaal niets aan, dat soort hotels, waar alleen slimme ondernemers iets aan verdienen maar wel het uitzicht verpesten en de uitstoot van allemaal ranzige gassen stimuleren. Het is dus allemaal nergens voor nodig, zo’n all-in vreet- en slaapschuur langs de rand van het bos.

Dacht ik.

Totdat ik het interview in de Gelderlander las met de directeur van VisitVeluwe, de zoveelste buikspreekpop van het Edese college die een bv’tje mag leiden. Wat is nou echt het geval? In 2030 komen er in plaats van 18 miljoen buitenlandse toeristen maar liefst 29 miljoen Chinezen naar Nederland en ‘die moeten niet allemaal neerstrijken in Giethoorn en Amsterdam’.

Ede dus als een overloopstation van de Randstad. En van Giethoorn.

We moeten dus in Ede allemaal suffe betonnen hotels bouwen omdat het anders te druk wordt in Amsterdam? Huh?  Op dat soort toeristen zit helemaal niemand te wachten. Leuk voor die slimme ondernemers.  Maar hier kopen Edenaren helemaal niets voor. Ede wordt zo het Costa del Sol van Nederland: een cirkel van hotels met in het midden een parkje dat ooit het bos was.  Donder op met die zogenaamde vooruitgang.

Verzin iets slimmers voor die kazerneterreinen en stop de Amsterdamisering van de Veluwe. Er is toerisme genoeg. En mijnheer Cinemec: eerst die 2 ton terug.

3 thoughts on “Costa del Veluwe

  1. De gemeenteraad heeft destijds geen 2 ton verstrekt maar een hypothecate lening van 2 miljoen euro.
    Als gemeenteraadslid heb ik toen daar tegen gestemd.
    Dus Beste Mo ook in een column dienen de juiste feiten te staan!!!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *