Zielige verliezers

Afgelopen week stond het in de krant, Twitter sprak er schande van en ook een aantal columns op deze site noemden het een  schandaal. De Edese gemeenteraad is tegen de voedselbank. Een schamele € 12.500,- kan niet toegezegd worden, er is geen meerderheid voor, terwijl het WFC dit bedrag – zonder te bestaan – er in drie dagen al doorheen jaagt.

Heb even navraag gedaan bij het CDA Ede, hoe konden ze zo zijn? Het was vrij simpel zeiden ze. De voedselbank is in gesprek met het bedrijfsleven en krijgt de begroting waarschijnlijk rond zonder belastinggeld, zo niet kloppen ze alsnog bij de gemeente aan en helpen we. De motie die nu is weggestemd, is voor de bühne, het college is er al mee bezig. Dit klinkt logisch, een zelfde soort uitleg gaf de SGP al in de EdesePost.

Zijn SGP en CDA nu zielige verliezers van een politieke stunt van de oppositie en de ChristenUnie? Of is de voedselbank het slachtoffer omdat ze – zoals de ChristenUnie blijft beweren – de steun toch nodig heeft. Volgens Cora Otter is ditlaatste het geval. Ze ging niet de politiek in voor PR-overwinningen maar had daadwerkelijk iets voor de voedselbank willen doen.

Ondertussen is het beeld ontstaan dat coalitiepartijen CDA, VVD en GemeenteBelangen en oppositiepartij SGP tegen de voedselbank zijn. Wat dat betreft lijkt het politieke spel goed gespeeld.

Met de voedselbank komt het goed, via Twitter zegt de ChristenUnie dat zelf ook – maar het duurt te lang. Wat mij betreft bonuspunten voor de partijen die even durven te wachten. Als er nu geen nood is, er een oplossing aankomt is het waanzin om zomaar belastinggeld toe te zeggen.

Helaas is de voedselbank belangrijk, wat dat betreft zijn we allemaal zielige verliezers . Dat de voedselbank nodig is in een land als het onze is natuurlijk het grootste schandaal. Daarom wat mij betreft geen punt als de lokale overheiddit particuliere initiatief steunt zo nodig. Maar inderdaad: zo nodig! Belastinggeld blijft schaars en wordt al zo vaak en zo veel over de balk gegooid.

Wat dat betreft hoop ik dat alle subsidies – zeker die voor het WFC – net zo goed bekeken zullen worden als die voor de voedselbank. Want uiteindelijk hoef je alleen naar de voedselbank als je niet rond kunt komen en hoe hoger de belastingdruk hoe lastiger het  rondkomen is. Overheden die met hun goede bedoelingen maar blijven groeien, meer en meer belasting heffen en subsidies in het rondstrooien helpen de voedselbank indirect vooral aan meer klanten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *