ER IS WEER EENS EEN RAADSVERGADERING, HOERA!!

Donderdag 15 april a.s. is er weer een raadsvergadering, weliswaar digitaal (of zoiets), maar toch.

Inmiddels hebben de gemeenteraadsleden de voorlopige agenda voor die bijeenkomst gekregen.

Want dan weten die gasten tenminste waarover ze gaan vergaderen. Het moet gezegd worden, zo’n agenda ziet er altijd indrukwekkend uit. Dat kan ook haast niet anders, want de burgemeester zelf maakt die agenda!

Om die agenda te snappen, ben ik als argeloze burger ijverig het verslag van de presidiumvergadering van januari jl. gaan lezen. Het presidium is het clubje van alle fractievoorzitters van alle partijen uit de raad met de burgemeester. Dus nu even een paar voorbeelden uit dat verslag. Het is echt leuk!  Het is gewoon cabaret!! Bijvoorbeeld over de lange termijn planning (afgekort LTP) van de gemeenteraad. Hierin kun je zien wanneer onderwerp in een vergadering van de raad aan de beurt is. De fractievoorzitter van GroenLinks vindt de LTP een waardevol instrument. Ze vraagt waar de belangstellende raadsleden de LTP kunnen vinden. De fractievoorzitter van de VVD hecht eraan (ja, dat staat er echt!) de LTP zodanig transparant te maken dat deze ook voor de buitenwereld beschikbaar kan worden gesteld. Het presidium spreekt uit dat het beschikbaar stellen van de LTP via de presidiumagenda voldoende is. Dus begrijp ik het goed dat de fractievoorzitter van GroenLinks niet weet dat de LTP gewoon op de openbare website van de gemeente Ede te vinden is? Weet de fractievoorzitter van de VVD dat ook niet? Moet je dan nog zo’n presidium serieus nemen? Wat een koekenbakkers!

De agenda van een raadsvergadering wordt gemaakt door de burgemeester. Hij is de voorzitter van de gemeenteraad en weet dus wel hoe je dat moet doen! Althans, dat vindt hij als enige burgemeester van de 352 gemeenten. In alle andere gemeenten heeft een burgemeester niet of nauwelijks een taak bij het opstellen van de raadsagenda. Maar dat is gewoon wel de bestuurscultuur in Ede! Want het gaat toch goed in Ede!?

Dus heb ik toch maar eens de raadsagenda voor aanstaande donderdag vergeleken met de LTP. Je kunt in de LTP (de planning), als ’t goed is, zien waarover er aanstaande donderdag gesproken gaat worden. Ook nog even de verdere planning nagelopen. Je ziet dan bijvoorbeeld verkeerde informatie over het jaarverslag van de leerplicht. Een verkeerde datum staat erbij. Wettelijk gezien komt het jaarverslag te laat naar de raad. Maar ja, is dat zo belangrijk? Laat maar, dat wordt heus nog wel verbeterd!

O ja, die vergelijking! Een paar voorbeelden. Het onderwerp “woningbouw Otterlo”; gepland voor de vergadering van donderdag a.s. Resultaat: ontbreekt op de agenda!

Het onderwerp “regionale energie strategie regio foodvalley”; volgens de planning wordt zoiets aanstaande donderdag besproken. Resultaat: niets!

Het onderwerp: “beleidsplan statushouders”; op de planning voor aanstaande donderdag. Resultaat: niets! Wat is er trouwens gebeurd met het onderwerp “fietsprojecten”? Niets!

Dit zijn een paar simpele voorbeelden. Je kunt als maker (de burgemeester) van een agenda de gehele boel, zonder enige democratische controle, aansturen, veranderen, uitstellen, weglaten, noem maar op!

Een schrale troost voor mij is dat er op 29 april a.s. alweer een gemeenteraadsvergadering gehouden wordt. De onderwerpen voor die vergadering staan tenslotte al keurig vermeld op de lange termijn planning. Maar ja, zo’n planning kan op ieder ondemocratisch moment veranderd worden. Dat is ook de bestuurscultuur in Ede!

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *