Stop de auto(dief)

Ik beken het u, ik was bijna een autodief. Dat ik het niet werd is niet omdat ik een mislukte boef ben, al zullen sommigen dat misschien ontkennen. Nee, het was een bizarre speling van het lot. Het ging zo.
Ik reed een aantal jaren geleden met een geleende auto naar een vergadering in Ede. In gedachten liep ik na afloop met mijn autosleutels in de hand terug naar mijn geparkeerde vervoermiddel. Routineus opende ik het portier, gooide mijn tas op de achterbank en stapte in. Dat ging iets moeilijker dan verwacht omdat de stoel wel erg dicht op het stuur zat. Toen ik moest zoeken naar het contact keek ik wat beter om me heen en besefte plots met schrik: dit is mijn auto niet!!
Snel wegwezen was de eerste logische gedachte, maar het was al te laat. Iets verderop stond een vrouw voor haar deur verbijsterd en geschrokken met de hand voor haar open mond naar mij te wijzen. Haar man was inmiddels een sprint in mijn richting aan het trekken. Hij keek niet blij, integendeel, en geef hem eens ongelijk. Je auto wordt niet elke dag voor je deur weg gestolen.
Ik stapte snel uit en probeerde de man te sussen met het verhaal dat zijn auto exact op de mijne leek en dat het allemaal een vergissing was. Om het te bewijzen leidde ik hem mee naar mijn leenauto die ik gelukkig herkende. Het was een compleet ander model met een totaal andere kleur!?
‘Ziet u wel, zei ik, precies dezelfde auto.’ Ik stapte in en reed snel weg, de man volkomen verbouwereerd achterlatend.

Niet elke autobezitter heeft het geluk met een namaakdief te maken te krijgen want ook in Ede worden auto’s gestolen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt dat allemaal nauwkeurig bij. En volgens het CBS zien we dat Ede het aantal autodiefstallen afneemt. In 2015 waren er nog 0.9 autodiefstallen per 1000 auto’s. In 2016 was dat gedaald naar 0.7 gestolen auto’s per 1000 auto’s. Ook in absolute cijfers is het gedaald van 47 gestolen auto’s in 2015 naar 45 in 2016. Het lijkt weinig maar het is toch een daling van 5%. Alhoewel, het zegt eigenlijk niks over het aantal dieven en het aantal mislukte pogingen…

Indrukwekkender dan die cijfers is dat in Nederland en ook in Ede sinds de millenniumwisseling het aantal auto’s met een derde is gestegen. In 2016 waren er 63.859 auto’s in Ede, rond 2000 reden er zo’n 48.000 in Ede rond. Het trotse streven van diverse achtereenvolgende gemeentebesturen naar meer inwoners betekende de laatste 20 jaar meer auto’s en een toenemende vraag naar asfalt.

Vrijdagochtend regende het hard. Ik stond in de file op de Emmalaan. Daarna kwam ik bijna de Zandlaan niet op. Ik zat in mijn auto te mijmeren over al die auto’s en al die auto’s die er nog bij komen door alle geplande nieuwbouw in Ede. Ik dacht aan al dat nieuwe asfalt dat het gemeentebestuur daarvoor nog aan wil leggen. Ik zat me af te vragen of Ede daar nou mooier en gezonder van wordt en of die groei nou echt niet met een ander vervoersbeleid samen kan gaan.  Een beleid met minder auto’s en minder asfalt bijvoorbeeld.

Dat moet toch kunnen besloot ik, en zo niet dan ga ik desnoods al die auto’s stelen. U bent allen gewaarschuwd.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *