POT HERRIE

Het was ergens in de vorige eeuw. Mijn vader hoorde naar welke muziek puberende zoonlief aan het luisteren was en al hoofdschuddend deed hij de volgende gedenkwaardige uitspraak: “Als jij volwassen bent geworden dan heb jij dit lawaai ver achter je gelaten!” We zijn intussen zo’n kleine 40 jaar verder. Nu lijkt mij de volgende conclusie dan ook wel gerechtvaardigd. Hij zat er echt naast of ik heb gewoonweg de status van volwassenheid nog niet bereikt.

Bijna dagelijks laaf ik mij een aan portie onvervalste hardrock dan wel heavy metal of één van de vele aanverwante genres zoals bijvoorbeeld adult oriented rock (AOR), progressieve rock of bluesrock. Een wereld zonder muziek zou ik mij moeilijk voor kunnen stellen. Een enkele keer bezoek ik nog wel eens een concert maar dat is echt mondjesmaat. De afstand, vaak in combinatie met de huidige hoge entreeprijzen, zijn wel een heel hoge drempel geworden.

Ik ben dan ook altijd zeer in mijn nopjes als er iets in de buurt op muziekgebied zich afspeelt. Laat maar zeggen, concerten waar je de fiets voor pakt. Zo bezocht ik al optredens van progrockgigant Neal Morse in Ede, ex-Iron Maiden zanger Blaze Bayley in Barneveld en het Rock Alive festival in Veenendaal. Verder zijn we in ons mooie Ede gezegend met het Fearless Festival dat al zes keer plaatsvond en voor een flinke pot herrie zorgt met een positieve boodschap.

In Tilburg heb je bijvoorbeeld concertzaal 013 en in Zoetermeer de Boerderij. Daar treden regelmatig favoriete bands van mij op. Als ik daar zou wonen dan moest er wellicht nog een bijbaantje aan te pas moeten komen om al dat fraais te kunnen meemaken. Want als de keuze is een avondje uit voor papa of een paar goede schoenen voor één van de kinderen dan is de beslissing gauw gemaakt en zet ik als alternatief maar een CD of DVD om toch maar iets van stemming te creëren.

Nu lijken we met Poppodium Astrant in Ede een aardig alternatiefje te hebben. Binnenkort geven ze onderdak aan de zevende editie van het eerder genoemde Fearless Festival en is er een avond waarop coverbands van Pantera, AC/DC en Metallica acte de présence geven. Nog even enkele weken zakgeld sparen en zal ik mij al fietsend naar het Kuiperplein begeven om lokaal deze edele kunstvorm te aanschouwen in de Edese herberg der alternatieve muziek.

Mooie naam trouwens Astrant. Brutaal, brutaalweg, driest, kwiek, onbeschroomd, onbezonnen, ongebogen, onwellevend, vlot, vrijpostig, zeer vrijmoedig en zelfverzekerd leert Google mij. Laten we hopen dat het een duurzaam gebeuren mag zijn en dat er wellicht nog wat bandjes langkomen die tot mijn favorieten behoren. Maar eerst moet ik nu ernstig met één van de kinderen praten want de muziek die nu door huize Winkel schalt is echt niet om aan te horen…

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *