OVERNACHTEN BIJ RINI

Sinds afgelopen donderdag hebben we een nieuwe wethouder. Dat is Geert Ritsema en hij zal o.a. politiek verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van de drie energiefabriekjes die gemeente Ede rijk is. Pareltjes der ecologische techniek waarmee snoeiafval en resthout op duurzame verantwoorde wijze wordt omgezet in hoog calorische warmte. Een weldadige bron waaraan de uitverkorenen, al is het nu nog maar een beperkt deel, in de gelukkigste plaats van Nederland zich mogen laven!

Uit de mond van z’n voorganger Lex Hoefsloot teken ik nog maar eens op: “Biomassa zoals het in Ede is georganiseerd is een vorm van duurzame energie!” Nu snel terug naar de bittere werkelijkheid. Ik neem aan dat onze wethouder intussen al driftig de dossiers over dit controversiële onderwerp heeft doorgespit, want er speelt wel het één en ander dacht ik zo. Geluids- en stankoverlast en de steeds luider klinkende fundamentele vraag: Is biomassa allemaal wel zo duurzaam zoals men ons wil laten geloven?

Afgelopen donderdag konden we ook horen dat er voor 19-26 januari weer een heuse emissiemeting staat gepland. Het warmtebedrijf Ede liet al via twitter weten dat “Er wordt standaard met een onafhankelijk en geaccrediteerd meetbureau gewerkt.” Dat geloof ik dan ook direct maar als je zou weten wanneer een dief komt dan ben je uiterst alert en heb je alles goed op orde toch? Zo’n meting moet gewoonweg onaangekondigd en enkele malen per jaar plaatsvinden om zo een heel  gedegen beeld te krijgen!

De laatste tijd duikt er ook steeds meer berichtgeving op hoe elders op de wereld gehele bossen door de shredder gaan om hier in Nederland verstookt te worden. U en ik voelen waarschijnlijk wel aan dat al die biomassacentrales die ons land rijk is, van-me-nooit-niet door alleen maar Nederlands snoei- en afvalhout gevoed kunnen worden. Kortom, hoogste tijd dat in Ede dit echt heel transparant wordt en dat de gegevens ook openbaar toegankelijk zijn. Het moet duidelijk worden waar alle hier verstookte houtpellets vandaan komen!

Heeft onze nieuwbakken wethouder Ritsema trouwens al doordeweekse woonruimte vroeg ik mij af. Wellicht heeft dorpsgenoot Rini Ruitenschild van het twitteraccount @BiomassaEde nog wel een kamertje voor hem in de verhuur? Die woont tenslotte heel geschikt op (milieuvriendelijke) loopafstand van het gemeentehuis en de huur zal echt nooit veel kunnen zijn. Vanwege de rook en de stank, die er vanaf de Knuttelweg regelmatig in zijn huize Rini te bespeuren is, kan dat gemeente Ede nooit veel kosten…

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *