HELDEN

Oh wat ben ik blij dat ik in de gemeente Ede woon. Dit niet alleen vanwege de ligging tussen de bossen, heidevelden en de agrarische landschappen. Nee ook vanwege het hebben van een daadkrachtig bestuur. Een burgemeester en een raad van “Law and Order“. De toezichthouder Omgevingsdienst de Vallei. De boa’s en politie. Allen laten van zich zien en horen.  Handhaven zullen wij en elke inwoner in Ede zal het weten. En is bij deze gewaarschuwd. Echte helden zijn het, die 24/7 pal staan voor de veiligheid van de inwoners.

Helaas werd de stoere praat gevolgd door een beschamende daad. Een hol vat en wat inhoudsloos gebrabbel over overlast.

Een bosje aan de noordzijde van het station waar een aantal daklozen zich gevestigd had werd op vrijdagochtend 31 mei 2024 ontruimd.  Het enige wat zij misdaan hadden was dat zij overlast veroorzaakten. Zeker nu alles in het blad staat was vanaf de weg en station niets van het tentenkampje te zien. Waar de overlast uit bestond blijft in het ongewisse. Ik kwam dagelijks langs de plek voor mijn woon- werkverkeer, maar heb nooit enige overlast van hen ondervonden.

Ik heb ook nooit gezien of gehoord dat anderen daar lastiggevallen werden door deze mensen.

Nu las ik op maandag 3 juni 2024 dat de overlast ervaren werd door bewoners van de appartementen op Enka aan de zuidzijde van het spoor. Ik ben daar dezelfde middag eens langs gelopen, over de oude Dr. Hartogsweg, maar kan mij geenszins een mate van overlast voorstellen die de bewoners van deze appartementen ervaren zouden hebben van de daklozen.

Overlast een lekker rekbaar begrip, bekt goed en is kennelijk de trigger om de burgemeester, de raad, de toezichthouder Omgevingsdienst de Vallei, de boa’s en de politie in actie te doen komen.

Ik ervaar ook overlast. Niet van daklozen. Nee ik heb overlast van het warmtebedrijf Ede.

  • Zij hebben het monopolie op warmte.
  • Zij vragen te veel geld voor de vaste kosten.
  • Zijn niet transparant in de gemaakte kosten of bedrijfsvoering.
  • Een ledenraad met geheimhoudingsplicht.
  • Het bedrijf keert geen vergoeding uit bij een langdurige storing.
  • Doet zelf (on)afhankelijke onderzoeken.
  • Lapt (milieu)regels aan zijn laars.
  • De burgemeester, de raad en de toezichthouder Omgevingsdienst de Vallei, die geven op dit alles niet thuis.

Je zou zeggen genoeg overlast om handhavend op te treden. Zeker met de wetenschap dat er ruim 20.000 huishoudens hun warmte moeten betrekken van het warmtebedrijf en dezelfde overlast ervaren.

Ik snap het wel. Van een stel daklozen heb je weinig te vrezen, zij laten zich al dan niet met drang en dwang verwijderen. Hebben geen geld om een dure advocaat in de arm te nemen om hun belangen te behartigen. Het warmtebedrijf aanspreken en aanpakken op de gebreken dat gaat niet zo eenvoudig als het verwijderen van een paar daklozen. Nee, als het over het warmtebedrijf en handhaven gaat, glippen deze helden weg als dieven in de nacht en veranderen spoorslags in helden op sokken.

Janus

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *