Trots op Ede!

Bij de één is het glas halfvol, bij de ander is het glas halfleeg. Wat in beide gevallen duidelijk is dat het glas moet worden bijgevuld, dan ben je snel van zo’n discussie af lijkt me. Lezers van deze site zouden de indruk kunnen krijgen dat hier vooral mensen schrijven bij wie het glas half leeg is maar geloof me: ze hunkeren naar een vol glas en dat doe je alleen als je de inhoud lekker vindt. Dat laatste kun je alleen voor elkaar krijgen als je de ober wijst op je lege glas. Anders wordt het nooit bijgevuld. Naar een café gaan waar de glazen voller lijken doen de schrijvers van www.ededorp.nl niet dus ik vermoed een zekere trots op Ede.

Maar het is een beetje een beladen uitdrukking geworden, dat trots op…. Komt door Rita Verdonk die, nadat ze de VVD was uitgekickt, een politieke partij oprichtte met de naam Trots op Nederland. De partij werd geen succes en sinds die tijd hoor je maar weinig mensen dat ze trots zijn op hun land of stad.

Dat laatste lijkt nu voorbij, en dat is maar goed ook, want EdeStad kopte deze week: Edenaren steeds trotser op Ede. Goed nieuws dus. Er stond alleen niet bij hoeveel mensen dat hebben gezegd. Raad eens? Hoeveel procent van de Edenaren heeft gezegd dat hij of zij trots is op Ede?

Veertig procent. Dat is dan weer weinig maar heel slim is er gevraagd waarom mensen niet trots zijn op Ede. Daarbij wordt onder andere genoemd….de zondagopenstelling. Wordt er gevraagd naar de reden van mensen waarom ze juist wel trots zijn op Ede dan wordt onder andere genoemd: de zondagopenstelling! Daar kun je dus niet zo veel mee.

Maar er is nog meer goed nieuws. Ede kan iets doen aan het gevoel van trots door gebruik te maken van één van mijn beste karaktereigenschappen: ik ben een uitblinker in iets doen door iets te laten. Want als redenen waarom Edenaren niet trots zijn op Ede worden genoemd: het vol bouwen van de groene ruimte, het verdwijnen van oude gebouwen en de komst van lelijke nieuwe hoogbouw.

Hoe krijgen we Edenaren dus trotser op Ede? Niets doen! Niet meer bouwen in de groene ruimte, niet meer slopen en daar nieuwe flats voor in de plaats zetten. Makkelijker kan het niet lijkt me. Zo behoudt je de dorpse sfeer, iets waar trotse Edenaren blij mee zijn.

Nou heeft de VVD, één van de collegepartijen, een prioriteitenlijstje: bouwen, bouwen, bouwen. Dat belooft dus weinig goeds voor de trotse Edenaar. Ook van het WFC, dat uit de grond wordt gestampt met onder andere een hotel van 13 verdiepingen naast een Natura 2000 gebied, lijken Edenaren dus niet trotser te worden. Nog gekker: 1/3 van de Edenaren heeft nog nooit van het WFC gehoord.

Het wordt in Ede tijd voor weer een nieuwe politieke partij. Een partij die zich afzet tegen de huidige bouwlustige politiek van Ede die haaks staat op de wens van de Edese bevolking. Een partij die Ede niet wil vol zetten met flats en van het buitengebied geen grote Vinexwijk wil maken. Een partij die vindt dat Ede best een dorp mag blijven. Een dorp tussen de bossen. Ik zat te denken aan de naam TOE, Trots Op Ede, maar Rita Verdonk zit nog niet ver genoeg in het achterhoofd.

Misschien is de naam Ededorp wel wat!

 

 

De rapportage over trots in Ede staat hier: https://ede.incijfers.nl//report/Rapportage%20Inwoners%20aan%20het%20woord%202018.pdf

 

2 thoughts on “Trots op Ede!

 1. Niet alleen de VVD wil bouwen, bouwen, bouwen. Bijna alle gevestigde partijen en bestuurders willen dat. Niet te vergeten het bedrijfsleven, want die verdienen eraan. Politici, bestuurders en ambtenaren ook, want hoe meer huizen, hoe meer inwoners, hoe meer bedrijven, hoe hoger de salarisschalen. Maar wie beschermt de belangen van de natuur? De bomen, de vogels, de insecten, zij kunnen niet praten, laat staan stemmen. Dus moeten belangeloze burgers dat doen, of betrokken schrijvers. Laten we hopen dat er nog naar ze wordt geluisterd voordat de randstad Ede heeft opgeslokt.

 2. Geachte heer,
  Begrijp ik het goed dat u reclame maakt voor u zelf?
  Ik neem aan dat u vanaf heden geen columns meer schrijft voor Ededorp.nl
  Met vriendelijke groet,
  Marcel van
  Dalen

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *