Onveilig Ede

Dat was natuurlijk best lachen, onze burgemeester op SBS vorig jaar. Vermomd als een soort Mario Bros nam hij anoniem poolshoogte van de verkeersveiligheid in Ede. Lachen, omdat Verhulst er best wel gek uitzag maar janken vanwege de inhoud want de conclusie van de uitzending was dat er in Ede nog veel te verbeteren valt aan verkeersveiligheid. De burgemeester beloofde plechtig daar wat aan te gaan doen. Mooi!

We zijn inmiddels een jaar verder. De politie, na de burgemeester onze beste vriend, heeft de cijfers. Een fraai rapport dat door het college op  27 augustus werd besproken. De resultaten van de eerste helft van 2019 worden geïntroduceerd met de cryptische opmerking: “Het totaal aantal verkeersongevallen in de eerste zes maanden van 2019 wijkt niet veel af van de cijfers van het totaal aantal incidenten in 2018.” Dat kinkt niet heel erg veelbelovend. Dat klinkt zelfs dramatisch. In de eerste helft van 2019 net zoveel ongelukken als heel 2018! Waarschijnlijk was het anders bedoeld. Dat de eerste helft van 2019 er ongeveer net zo uitzag als de eerste helft van 2018.

Maar dat deed het ook niet. Het aantal verkeersongevallen is gestegen van 555 in de eerste helft van 2018 naar 601 in de eerste helft van 2019. Het Verhulst-effect is dus achterwege gebleven. Een stijging van ruim 8%. En inmiddels meer dan drie ongelukken per dag. Drie! Nou zou ik over het persoonlijke leed van een verkeersongeval kunnen beginnen maar dat schijnt tegenwoordig niet echt tot de verbeelding te spreken dus laten we het maar over kosten hebben. Poen. Geld.

Een verkeersongeval levert zo’n € 7.500,- aan medische kosten en kosten voor verzuim op. Doe er nog € 2.500 bij voor gekreukeld blik en dat kom je dus al aan 10.000 euro gemiddeld voor een ongeluk. De kosten voor de maatschappij van alle verkeersongelukken in Ede lopen daarmee op tot 6 miljoen. Voor de eerste helft van 2019.

Werk aan de winkel dus voor René Verhulst. En niet alleen voor de verkeersveiligheid. Ook als het om criminaliteit gaat heeft Ede de stijgende lijn te pakken.

Ook nu in het rapport een stukje veelbelovende tekst: “In de cijfers is een daling van het aantal misdrijven te zien.” Maar ga je de cijfertjes in het bijbehorende tabelletje even optellen dan komt er iets heel anders uit!

In de eerste helft van 2018 werden er 2263 misdrijven geregistreerd in de gemeente Ede, in de eerste helft van 2019 waren dat er 2.465. Een stijging van 202 of bijna 9%. Niks geen daling dus. Zien we René Verhulst binnenkort vermomd als crimineel bij John van de Heuvel om een onderzoek te doen naar criminaliteit in Ede?

Doe maar niet. Het optreden bij SBS6 heeft voor wat betreft de verkeersveiligheid niets opgeleverd.

In het rapport staat overigens ook goed nieuws. “Het aantal overlastincidenten met een verward/ overspannen persoon is in vergelijking met dezelfde periode in 2018 licht gedaald.” Eén verklaring daarvan is www.ededorp.nl: zes verwarde personen kregen als dagbesteding het schrijven van een column voorgeschreven dus dat scheelt al een slok op een borrel.

Voor de tweede helft van 2019 zal er waarschijnlijk een stijging van 39 personen met verward gedrag te noteren zijn: de raadsleden die dit rapport proberen te doorgronden.

1 thought on “Onveilig Ede

  1. Verkeersveiligheid is echt prioriteit 1 (zie ook mijn eerdere column hierover) van de gemeente, met name de burgemeester. René Verhulst maakte dit thema terecht indertijd tot Zijn Missie, waarvoor hulde! Maar dat verplicht hem en de gemeente NU wel tot dringende actie. Vanuit de bevolking én deze website zijn genoeg knelpunten, handvatten en tips aangereikt om het aantal ongelukken terug te dringen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *