Witte Lijsten

Sinds de vorige verkiezingen voel ik me schuldig. In mijn vriendenkring ontbreekt een transgender. Ook mensen met een kleurtje zijn wat ondervertegenwoordigd en ook het aantal gehandicapte vrienden zou wat groter mogen zijn.

Ik ben dus niet zo inclusief.

Regelmatig word ik met dat feit op de neus gedrukt als ik naar de raadsvergaderingen kijk. Want daar wordt gezegd dat alles inclusief moet. Iedereen doet mee! En terecht. Mensen uitsluiten op basis van geloof, huidskleur of gender kan natuurlijk niet.  Ik ben dus al een tijdje op zoek naar een transgender hindoe met een handicap om vrienden mee te worden want dan ben ik in één keer klaar en ben ik ook inclusief.

Het is nog niet gelukt maar ik kan mijn schuldgevoel afkopen door bij de komende verkiezingen te stemmen op een een-witte politicus. Of ééntje met een handicap. Wachten dus tot de kieslijsten en de eerste zijn binnen.

En wat zie ik? Ik zie wit. Heel veel witte politici. Ik zie bijna niemand die bruiner is dan ik terwijl ik niet zou misstaan als figurant op een Pasar Malam. Het is witter dan wit. Vreemd, want bijna 15% van de Nederlanders heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Mensen met een handicap? Ik zie op de glanzende foto’s niemand in een rolstoel of beperking. Ze staan niet op de lijsten die ik tot nu toe zag terwijl toch 1 op de 9 Nederlanders een handicap heeft. Transgender? Weet ik niet want dat kan ik niet zien maar als dat wel zo zou zijn dan had ik het wel gelezen.

Van de 39 nieuwe raadsleden zouden er zes een migratieachtergrond moeten hebben en vier een beperking. Dat zou pas inclusief zijn. Maar dat gaat niet lukken als die mensen op geen enkele kieslijst staan.

Ik zit dus bijna vier jaar te luisteren naar politici die constant fulmineren dat Ede inclusiever moet totdat ze zelf hun eigen kieslijst moeten samenstellen. Dan is er zeker niemand te vinden. Dat zou ik ook zeggen in dat geval maar in dat geval zou ik dan vragen: “Heb je goed gezocht?”. “Ja, we hebben goed gezocht” zou dan het antwoord zijn en ik zou dat niet weten want ik was er niet bij maar ik twijfel dan toch bij zo’n antwoord.

De kieslijst van Burgerbelangen heb ik nog niet gezien en ook die van de SGP is volgens mij nog niet helemaal bekend maar, noem dat een onderbuikgevoel, ik verwacht bij de partijen maar weinig mensen van Afrikaanse afkomst op hun kieslijst.

Staan er dan echt geen niet-witte Edenaren op een verkiesbare plek? Op de lijst van de PvdA wel en ik heb de lijst van DKE nog niet gezien maar ik verwacht daar ook wel iemand op de lijst die de toets van inclusie kan doorstaan.

Maar dat zijn niet de partijen die de laatste vier jaar constant roeptoeterden dat Ede inclusiever moet worden. Het lijkt zelfs andersom: hoe meer partijen over inclusie repten, des te witter is hun lijst.

Dus voor alle partijen die zich aangesproken voelen: praktiseer wat je preekt.

Of hou de aankomende vier jaar je mond over je inclusie.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *