Anekdotes over Marcel, Tineke, Roel en Douwe

Het was ergens in 2002, het jaar dat ik fractievolger was, dat ik de degens kruiste met D66-raadslid Marcel van Dalen over coffeeshops. Tijdens de behandeling van dit onderwerp in de commissievergadering Maatschappelijk Zaken was ik zeer stellig: sluit alle coffeeshops in Ede! Deze opmerking was echter tegen het zere been van collega Marcel. Hij nodigde mij uit om maar eens te komen kijken in zo’n coffeeshop, want daar was ik zeker nog nooit geweest. En dat klopte. Samen met mijn SGP-collega Hendrik Jan van der Brink bezocht ik onder toeziend oog van Marcel al ruikend (niet snuivend!) een coffeeshop. Een goed gesprek volgde, maar standpunten veranderden niet.

Enkele jaren later, in 2007, werd Tineke Netelenbos waarnemend burgemeester van Ede. Toen haar benoeming in een raadsvergadering bekend gemaakt werd, werd meegedeeld dat alleen de fractievoorzitters een week later met haar kennis mochten maken. Wij als SGP-ers besloten dat onze fractievoorzitter Lambert Kisteman haar met een bos bloemen moest verwelkomen. En ja, daar stond Lambert met een bos bloemen in de rij met alle andere fractievoorzitters die niets meegenomen hadden. Of Lambert de bos bloemen ook mede namens hen zou willen overhandigen, was de vraag? Uiteraard deed Lambert dat niet. Tot op de dag van vandaag is Tineke Netelenbos dit onderscheidend vermogen van de SGP niet vergeten.

Ik meen dat het in 2011 was, dat de gemeenteraad en het college van B&W van Ede op ‘studiereis’ naar het Europees Parlement in Brussel gingen. Dat zijn altijd waardevolle reizen kan ik u verzekeren. We werden in Brussel trouwens aangenaam onderhouden door een Nederlandse parlementariër. Wie erbij was, vergeet dat niet meer.
Wat ik ook niet vergeten ben, is dat de griffier op de heenreis de raadsleden vroeg goed na te denken hoe ze hun partijnaam in het Engels zouden omschrijven. Zelf dacht ik om de SGP te omschrijven als ‘Reformed Tea Party’ of zo. Maar toenmalig wethouder Roel Kremers schoot me te hulp. Hij dacht dat ‘Only For Men’ beter bij de SGP zou passen……

Tot slot. Enkele maanden geleden publiceerde één van de eerbiedwaardige columnisten van Ededorp, laat ik hem Douwe noemen, een gewaagde column over ‘nieuwe burgemeester van Ede komt van SGP.’ Deze schrijver, schijnbaar kenner van burgemeestersbenoemingen, laat in deze column zijn gedachten de vrije loop gaan: de grootste partij in Ede moest maar eens een burgemeester leveren. En ondergetekende zou dan waarschijnlijk de burgemeester worden, aldus de columnist. Dat zou dan bij het begin van een nieuwe raadsperiode moeten ingaan.
Echter, als je niet bekend bent met burgemeestersbenoemingen en de politiek niet volgt, dan kun je zomaar denken dat dit waar is. En dat is ook gebeurd. Ik heb daar vragen over gehad. Eén vraag wil ik u niet onthouden: wanneer vindt de installatie plaats, Arnold?
Ligt fictie soms heel dicht bij fakenews? Oeps, durf ik dat wel te schrijven in deze column? Laten we het maar houden op de macht van de media. Daar kun je trouwens een boek vol over schrijven of een boekje over opendoen.

Arnold Versteeg
raadslid SGP Ede

Graag geef ik het stokje door aan Cora Otter van de ChristenUnie.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *