Wespendief

Tot vorige week was ik me nooit bewust van het bestaan van de wespendief. Een vogel die zich voedt met wespen dus wat mij betreft kunnen er dus nooit genoeg wespendieven in Ede leven. Graag dus meer wespendieven maar het schiet niet echt op want er wonen er nog geen 200 op de Veluwe.

Dat zou kunnen komen omdat ongeveer 1% van de wespendieven soms recht op een windmolen af vliegt. De windmolen wint dan in de meeste gevallen en de wespendief legt dan het loodje. Een windmolen schijnt dus een behoorlijk goede wespendiefvanger te zijn en dat is jammer.

Daarom heeft iets of iemand beslist dat er op de Veluwe geen nieuwe windmolens geplaatst mogen worden. Goed nieuws voor de wespendief.

Bij zonnevelden speelt iets soortgelijks. Nu leven er in de weilanden nog allemaal beestjes maar die gaan er allemaal van tussen als zo’n weiland wordt bezaaid met zonnepanelen. Slecht dus voor de biodiversiteit, wat ook weer slecht is voor de wespendief. Voorzichtig aan met zonnevelden dus.

Bovendien schijnt er in de regio FoodValley een tekort aan landbouwgrond te ontstaan en voor een regio die zich FoodValley noemt is het wel een beetje lullig dat er geen landbouwgrond meer is omdat we zo nodig zonnevelden wilden aanleggen.

Koolmezen met gebroken pootjes? Zandhagedissen van wie het leefgebied naar de knoppen gaat? We storten ruim een miljoen kilo kalk uit over de Ginkelse Hei.

Ik begrijp dat allemaal.

Er is gek genoeg nog wel een diersoort die heel wat minder bescherming krijgt dan de wespendief en de zandhagedis: de Edenaar.

Op de site van de Gelderlander stond een kaartje van het gebied waaronder vervuild grondwater zit. En raad eens? Het zit net onder mijn huis. Biomassacentrales in een cirkel van een paar kilometer rondom mijn huis zorgen voor de vervuiling vanuit de lucht. Ja, ook twee snelwegen op korte afstand maar dat wist ik toen ik er ging wonen. In een grotere cirkel tientallen boerderijen waar 5 miljoen kippen dagelijks hun fijnstof uitkotsen

Ik ben natuurlijk geen toeristisch product. Er komt geen randstedeling naar Ede om naar mij te kijken maar die wil graag paarse heide zien. Met een wespendief die daar boven vliegt en een zandhagedis op de grond.

Nou is die grondwaterpluim geen nieuws meer. Jos van der Panne schreef er ooit over op ededorp.nl. Biomassa? Op ededorp.nl werd de aanval geopend. Dan zou je denken dat er wat aan gebeurt. Dat er iemand in de gemeenteraad opstaat die zich daarin verdiept.

Ben je gek!

Er gebeurde wel wat anders. Die pluim van zwaar vergiftigd grondwater laten we gewoon langzaam onder de huizen doorglijden totdat het wordt opgevangen en weggepompt naar de Rijn. Er werd een dwangsom opgelegd aan de biomassacentrales alleen ging die naar het verkeerde bedrijf. Wat zullen ze gelachen hebben daar!

Maar er gebeurt meer. De wethouder vraagt aan de regering of die snel een wetje kunnen regelen dat er voor zorgt dat fastfoodrestaurant geweigerd kunnen worden in de Grotestraat. Want stel je voor dat je met je jarige kleuter een patatje gaat eten in de McDonalds.

Dat is pas echt ongezond.

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *