Wachten op wachtgeld

Politicus worden is een keuze. Je krijgt er veel voor terug. Een stevig salaris bijvoorbeeld. Of, als je echt je best hebt gedaan, je naam op een sporthal of op een tunnel geplakt. Maar je levert er ook wat voor in. Anonimiteit bijvoorbeeld. Azijnpissers leggen op iedere slak zout en slingeren dat zo de sociale media in. Bovendien is je salaris openbaar. Dat lijkt me geen groot offer trouwens, maar in Nederland doen we daar nogal geheimzinnig over. We hebben liever niet dat de buren weten wat jij verdient.

Nou zijn politici net mensen en mensen zorgen over het algemeen goed voor zichzelf. Daarom hebben politici ooit de wachtgeldregeling bedacht. Met als argument dat het vak van politicus een hoog afbreukrisico heeft. Je kunt er zo maar worden uitgetrapt. En dat was in vergelijking met gewone werknemers een jaar of 20 geleden inderdaad zo. Maar dankzij diezelfde politici hebben gewone werknemers nu een hoger afbreukrisico dan politici. Wordt je nu als werknemer ontslagen dan krijg je twee jaar WW en daarna mag je de straat op. Om er te gaan wonen.

Een wethouder in Ede verdient per maand € 8700. Lig je er als wethouder uit dan krijg je 80% van dat salaris en misschien wel 5 jaar lang. Een normale werknemer ontvangt nog niet eens de helft en dat geldt maximaal twee jaar. Dat verschil vind ik niet heel erg eerlijk.

Die wachtgeldregeling wordt gewoon opgebracht vanuit het gemeenschapsgeld. Mijn geld dus en dan wil ik wel eens weten hoeveel dat precies kostte in Ede in 2018. Daarom vroeg ik op 4 februari, heel netjes, aan de gemeente Ede hoeveel wachtgeld de gemeente Ede heeft uitgekeerd aan voormalig wethouders en burgemeesters. Dat lijkt me geen moeilijke vraag. Ik kreeg van de jongens en meisjes van de afdeling communicatie braaf antwoord dat ze het na zouden vragen en er binnenkort antwoord zou komen. Die reactie kreeg ik na een paar herinneringen wel vaker.

Het antwoord op mijn vraag heb ik, drie maanden later, nog niet. En ik wordt daar zuur van. Een beetje een azijnpisser, dat gevoel. De laatste jaren stopten veel wethouders en de burgemeester en ik wil gewoon weten of zij, net als iedere andere 60-plusser, zich ook houden aan de sollicitatieplicht. Dat ze ook 20 brieven per maand moeten schrijven. Of ze zich ook moeten melden bij het UWV. Of houden ze gewoon hun handje op en krijgen ze € 80.000 per jaar tot aan hun pensioen?

Geen antwoord krijgen maakt me wantrouwig. Wat is er te verbergen? Er gaan geruchten dat er een wethouder is die al sinds juni 2004 aan het wachtgeldinfuus ligt. Kom op gemeente Ede. Zet gewoon ergens online:

  • Wie er in 2018 wachtgeld ontving;
  • Hoeveel dat wachtgeld is;
  • Sinds hoelang ze dat wachtgeld krijgen;
  • Welke inspanningen die mensen hebben gedaan om weer aan de bak te komen.

Natuurlijk ik snap dat de privacy van die mensen best belangrijk is. Maar volgens mij weegt de informatieplicht aan die andere 117.000 Edenaren toch iets zwaarder.

Tja, dan had je maar geen politicus moeten worden toch?

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *