SOCIAL BLUES

Afgelopen donderdag werd er tijdens de Politieke Dag Ede gekeken naar de zogenaamde programmarekening 2018, oftewel de financiële situatie van gemeente Ede. In het kader van ‘Lieve Noor hoe staan we er voor?’ (jazeker, ik heb vroeger Ted de Braak nog meegemaakt) werd er gepraat over waar de politiek dan ook vrijwel altijd over gaat… namelijk hoeveel geld zit er in de pot er waar gaan we dat nu eens aan uitgeven of juist niet (meer)?

De eindconclusie is dat het eigenlijk wel goed gaat hier in gemeente Ede. Aan het einde van de rit kan er zelfs een overschot van zo’n vijf miljoen euro worden genoteerd op grondzaken. Je verwacht dan ook dat de griffier vrolijke muziek door de boxen laat schallen en de wethouders, raadsleden en fractievolgers spontaan de polonaise gingen lopen met onze burgermeester voorop! Maar niets van dat alles. Wel werd er een treurmars ingezet want:

Zorgtransitie = is de overheveling van een aantal zorgfuncties vanuit het rijksdomein naar de domeinen van verzekeraars en gemeenten.

Sociaal Domein = alle inspanningen die de gemeente verricht rond werk, participatie en zelfredzaamheid, zorg en jeugd, op basis van de WMO 2015, de Participatiewet, Jeugdwet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.

Het geld dat hiervoor uit Den Haag moet komen is steeds minder toereikend om hier lokaal in gemeente Ede deze zaken goed te regelen. En dat is niet tijdelijk van aard maar gaat de komende jaren nog veel beroerder worden. Er moeten al drastische bezuinigingen komen en als dit zo doorgaat dan wordt het echt huilen met de pet op. En dat deden dan ook enkele raadsleden geestdriftig en vol overtuiging.

De jammerklacht van raadslid Harry van Huijstee (PvdA) was het sterkst van kracht. Die keek intussen met een scheef oog naar de vijf miljoen euro van grondzaken en zag mogelijkheden om het tekort op het sociale domein te verzachten. Een andere Harry (Hindriks van de CU) zag die geldpot ook fonkelen en had wel interesse in een heus duet. Ze spraken dan ook af om zeer binnenkort samen (en wellicht met anderen) het één en ander te gaan componeren.

Hopelijk komt het album ’The Social Blues’ van de Howling Harry’s snel uit en gaat deze gretig aftrek vinden bij iedereen in politiek Ede. Want laten we wel wezen… het is van de zotte dat er een financieel overschot is maar er op het terrein van het sociale domein een structureel tekort is. De songs ‘Political Priority One’ en ‘We Care About Your Health’ zullen daar ongetwijfeld over gaan.

(p.s. wellicht kan wethouder Meijer ook nog wat CD’s uitdelen in politiek Den Haag)

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *