Voorspelbaarheid

U wist het niet en ik ook niet maar er kijken duizenden Edenaren naar de uitzending van de vergadering van de gemeenteraad. Half Ede zit op donderdag klaar op de bank met chips en bier om naar onze volksvertegenwoordigers te kijken die de belangen van hun kiezers dienen.

Dat denkt de SGP tenminste.

Maar volgens de SGP is de lokale democratie gebaat bij een voorspelbaar programma. Dat al die kijkers weten, ha, om 22.00 uur volgt mijn favoriete onderwerp. De SGP voorziet een programma uit de jaren ’80, waar omroeper René Verhulst om vijf voor tien een onderwerp aankondigt, gevolgd door een paar reclames die worden onderbroken door leuke Loekie-de-Leeuw filmpjes.

Maar in de praktijk houdt het wel op bij een man of honderd en kun je die politieke junkies beter met de taxi ophalen en ze op de publieke tribune vastbinden. Dat is goedkoper dan uitzenden en zo lijkt het tenminste nog wat.

Als je het tijdsverloop van de raadsshow alsnog goed wilt voorspellen dan is dat niet moeilijk. Er zijn 12 fracties. Geef ze allemaal vijf minuten per onderwerp en binnen een uur is het klaar. Hou je tijd over dan komt Loekie met z’n reclames en kan de halve raad een peuk roken. Niet zo moeilijk, toch?

Maar de SGP heeft iets ‘beters’ bedacht. Om een avondvullend programma goed te kunnen plannen komen ze met het volgende plan. Een kleine fractie krijgt in de toekomst nog maar één minuut spreektijd per agendapunt en dat is bij een standaardvergadering dus 2,5 minuut. Logisch, omdat er in een standaardvergadering maar 2½ onderwerp wordt besproken.

Middelgrote fracties krijgen van de SGP 1,5 minuut dus tijdens een standaardvergadering 3 minuut en 45 seconden behalve als het een groot onderwerp is want dan krijgen ze 7½ minuut. Ben je een grote fractie, bijvoorbeeld de SGP zelf, dan krijg je 2 minuten per onderwerp en vijf minuten per vergadering behalve bij een groot onderwerp want dan wordt dat weer 10 minuten.

Ja, een stuk duidelijker zo, veel makkelijker te plannen!

Terwijl ieder weldenkend mens weet dat hiermee de lokale democratie om zeep wordt geholpen zegt de SGP hiermee de democratie juist te waarborgen. Totale onzin. Zo krijgt de nummer drie van de lijst van de ChristenUnie met z’n 96 stemmen 2,5 keer zoveel spreektijd als de nummer één van Mens en Milieu die 10 keer meer stemmen ontving. Klopt ook niet, he?

Dan hebben we nog de wethouders, die een soort carte blanche hebben gekregen als het gaat om spreektijd. Dat spreken doen ze overigens ook als partijlid, ze stonden niet voor niets op de kieslijst. We kunnen dus ook de spreektijd van de wethouders afhalen van de spreektijd van hun fractie, dat lijkt me wel zo eerlijk. En voorspelbaarder.

Voorspelbaarheid. Het is niet te doen en ook helemaal niet nodig. Het gaat niet om de show. Het gaat niet om die paar kijkers. Het gaat om recht doen aan de stemmers. Democratie is de wil van de meerderheid daarbij zoveel mogelijk rekening houdend met de minderheid. En is niet iedere partij ooit begonnen als een minderheid?

Het enige dat voorspelbaar is aan deze kwestie is de uitkomst van dit voorstel. Het gaat er namelijk gewoon komen, daar was geen spreektijd voor nodig. Na het dualisme is ook de democratie dood in Ede.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *