Vis

Ik geef het toe: ik ben een politieke junkie. En in tegenstelling tot al die andere oudere jongeren ligt mijn fetisj niet bij de politiek in Den Haag maar in Ede.

Of all places.

Er zijn maar weinig raadsvergaderingen die ik mis, ondanks EdeTV, Er gaat bijna geen donderdag voorbij of ik zit klaar met een flesje rood en een bakje biologisch verantwoorde nootjes. En genieten he? Het is voor de één een vorm van zelfkastijding, voor mij is het amusement. Een combinatie tussen Koot en Bie en Wie is de Mol want er vallen een hoop politici af in die vier jaar. Een soort wethouder Hekking op de lokale omroep.

Gek genoeg heb ik bij de verkiezingen geen idee op wie ik moet stemmen. Ik beslis pas in het stemhokje en voor mijn gevoel duurt dat eindeloos lang. Uiteindelijk kleur ik dan een vakje rood van iemand die ik meen te kennen en direct nadat ik het biljet in de kliko heb gegooid (een kliko, hoe Edeser kan het worden) heb ik al weer spijt.

Dat gaat dus niet gebeuren in 2022. Want ik weet nu al op wie ik ga stemmen. En dat is Gerard Vis.

Vandaag bladerde ik door de uitslagenlijsten van de verkiezingen van 21 maart. Even controleren of mijn stem wel bij de goede kandidaat terecht was gekomen en tussen alle kandidaten ontdekte ik één kandidaat met 0 stemmen. En dat is Gerard.

Ik stel me dan voor hoe andere kandidaten stemden. Het schijnt een ongeschreven regel te zijn dat je niet op jezelf stemt. Maar ja, daar sta je dan. Een beetje trillend van spanning in dat hokje. Je ziet jouw naam op een bijna verkiesbare plek en je denkt: ‘met 450 voorkeursstemmen kom ik toch maar mooi in de gemeenteraad van Ede’. Dat zou natuurlijk goed zijn voor jouw portemonnee partij.

Schichtig kijk je heen. Ziet niemand mij? Ziet niemand dat ik op mezelf stem? Snel kleur je het rondje naast je eigen naam rood. En snel, heel snel, vouw je dat gruwelijk onhandige biljet weer in elkaar. Dat lukt niet, want dat lukt niemand die niet de Rubik’s Cube kan oplossen,  maar je perst het ding samen tot een acceptabel
vierkantje en gooit het in de stemkliko.

Je hebt het warm en je hebt een rode kop. Je denkt dat iedereen ziet dat je op jezelf hebt gestemd. Je voelt je een beetje betrapt. Maar je hebt hem binnen….een stem op jezelf!

Zo niet Gerard Vis.

Het lijkt een beetje zielig, 0 stemmen. En zeker als je de enige bent in de hele gemeente Ede. Maar Gerard is niet zielig. Gerard is een held. Want Gerard gelooft in de partij waarvoor hij op de lijst staat.
Hij maakte zichzelf ondergeschikt aan het partijbelang want zijn partij is de beste en zijn lijsttrekker verdiend zoveel mogelijk stemmen. Zo’n instelling, ik hou daar van.

Maar het gaat hem over 4 jaar niet lukken, die Gerard. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 haal ik je van de 0 af, op welke lijst je ook staat.

Stem Gerard!

 

(door Mo van Ede)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.