Sex in het gemeentehuis?

Jahaa, ik weet het: seks is met ks. Dus seks en geen sex. Ooit vertelde Willem Held van de Telegraaf me dat het woordje sex in de kop van een artikel altijd leidt tot meer lezers. Ik weet niet over wie zo’n kop boven een artikel iets zegt. De schrijver of de lezer?

Ik kan me er niets bij voorstellen, seks in het gemeentehuis. Niet in het Edese gemeentehuis tenminste. Een paar weken geleden stond er nog wel iets in de krant over seks in de Haagse politiek. Iets over D’66 en een bank geloof ik. Maar ja, zulke artikelen lees ik natuurlijk niet.

Maar het zou in het Edese gemeentehuis natuurlijk best iets sexyer mogen (dit is dan wel weer met een x). En dan bedoel ik niet dat alle mannen in de gemeenteraad nu in strakke jeans moeten gaan lopen of de vrouwelijke raadsleden op hoge hakken. Af en toe zie je daar wel een poging toe maar dat blijft dan ook bij een poging. En laten we het daar maar bij houden.

Nee, sexyer in de vorm van meer debat. In meer uitgesproken meningen. In meer verschillen. Iets meer vuurwerk zou best mogen,  beste gemeenteraadsleden. Van het gezapig oplezen van stemverklaringen wordt niemand echt warm. Ook voor de Noord-Koreaanse stemmingen over een nieuw lid voor een bestuur van één of andere stichting, die dan met 39 stemmen voor en 0 tegen  wordt gekozen, komen mensen niet van de bank af.

De kiezer wil verschillen maar de politici zoeken naar overeenkomsten. De kijkers op de publieke tribune willen een explosief debat maar raadsleden zoeken naar verbinding. En die verbinding zie je zo vlak voor en na de verkiezing wel heel erg veel.

Er wordt wat geflirt tussen partijen want niemand wil de collegeboot missen. En na de verkiezing ontaardt dat flirten in publieke vrijages. Partijen die ideologisch lijnrecht tegenover elkaar staan blijken ineens warme gevoelens voor elkaar te koesteren. De liefdesverklaring van de fractievoorzitter van DKE voor Gemeentebelangen tijdens het verkiezingsdebat was bijna exhibitionistisch.

Dit soort scharrels eindigen dan vaak in de achterkamertjes van het raadhuis waar de nieuwe coalitie wordt gesmeed, waarna we weer vier jaar kunnen luisteren naar ingestudeerde teksten en saaie debatten.

Flirten, vrijages, scharrels, achterkamertjes. Zou het dan toch….?

(Door Douwe Meijer) 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *