Vertrouw en vergeef me!

Op twitter verscheen vandaag een column van onze burgemeester. Volgens mij al een maandje oud maar juist vandaag hartstikke actueel! Want vandaag spelen de acteurs van Theater Bergstraat in een nieuwe voorstelling een raadsvergadering na.  

En die column en die raadsvergadering vallen mooi samen, hoor, want die column gaat over het herstellen van de relatie tussen de bewoners en de politiek. En het wordt nog ontroerender als de burgemeester zegt dat de politiek fouten moet kunnen toegeven onder voorwaarde dat de burger die fouten dan moet vergeven.

Leg dat maar eens uit aan de ouders die slachtoffer werden van de toeslagenaffaire. Foutje, bedankt! Sorry dat we jullie kinderen bij je weg hebben gehaald. Leg dat maar eens uit aan de bijstandsmoeder die een tas boodschappen kreeg van haar ouders en wordt gekort op haar uitkering. Sorry! Vergeef mij, want dan kan ik weer door met mijn baantje. Excuses Edenaar, dat ik om mijn eigen droom na te jagen miljoenen gemeenschapsgeld heb verkwist aan een WFC-luchtkasteel. Mag ik nog vier jaar door?

Jaja, vergeven. Burgers moeten falende politici vergeven en daarmee zou het vertrouwen in de politiek worden hersteld. Dat is de wereld op zijn kop.

Een mooie testcase voor het vertrouwen in de politiek is de derde stemming over het zonneveld in het Binnenveld. Nergena. Van alle plekken die je in de gemeente kunt vinden juist het Binnenveld voor je spiegelpaleis kiezen getuigt niet van veel historisch besef. Dat alle Nederlandse subsidies voor de initiatiefnemer naar het buitenland verdwijnen is ook niet echt een sterk argument. Maar dat is de ondernemer, he? Die doet alsof hij Ede gaat verwennen met groene energie maar is alleen maar geïnteresseerd in rendement. Kun je hem niet kwalijk nemen schijnt het, al denk ik daar zelf anders over.

Het bedrijf, LC Energy, heeft natuurlijk een directeur. En raad eens, die directeur zit samen met onze burgemeester in de Economic Board. Wat is dat ook al weer? Een clubje lobbyisten die de politiek gebruikt om hun eigen agenda er doorheen te drukken. Handig, zo’n contact in je netwerk!

LC Energy heeft nog meer troeven in handen. Eén van hun werknemers is raadslid voor de ChristenUnie in Ede. En dat raadslid verklaarde een half jaar geleden nog plechtig: “Ik zweer dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen.” En dat raadslid zit binnenkort dus bij die directeur voor zijn beoordelingsgesprek.

Hoe is het met het vertrouwen in de politiek? Als je als politicus niet eens je best doet om in ieder geval de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen dan is het niet raar dat het vertrouwen in de politiek wat afneemt, he?

Maar gelukkig hebben we in Ede nog de SGP! De SGP die tot een half jaar geleden tegen het gebruik van zonnepanelen op vruchtbare landbouwgrond was. Die vond dat eerst alle daken met zonnepanelen moest worden bedekt voordat we de Edese groene weiden met panelen gaan bestraten. Met die belofte gingen ze verkiezingen in. Maar toen kwamen ze in het college: de uitdrukking ‘vruchtbare landbouwgrond’ heb ik sindsdien niet meer gehoord.

Vanavond kan iedereen zijn vertrouwen in de politiek testen: de show begint om 19.00 uur!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *