Timing

Timing is everything heeft iemand ooit gezegd en die iemand is daar vast beroemd mee geworden. Niet beroemd genoeg voor mij om te onthouden wie dat dan was, maar goed: it’s all about timing.  Afgelopen donderdag was er weer zo’n momentje van timing waar ik dan wel veel bewondering voor heb.

Het ging om de algemene beschouwingen van de raad in Ede. De doorkijk naar de komende jaren heet dat in vaktaal. En die doorkijk was niet goed. Een paar jaar geleden klotste het geld nog tegen de plinten op, zoals dat tegenwoordig tot vervelens toe genoemd wordt, maar nu is het geld op. Niet heel erg gek na al die sporthallen, kunstgrasvelden, foodsubsidies en verwarmde fietspaden. Ik heb niet alles gezien maar de laatste termijn van de beschouwingen was niet meer om aan te zien zonder een doos tissues binnen handbereik. Ede staat eigenlijk op de rand van een faillissement. Geen geld voor boomspiegels, geen geld voor jeugdzorg, geen inflatiecorrectie op subsidies voor verenigingen. Armoede…janken!

De man van D’66 sputterde nog tegen en begon over het PBS, het Potje voor Bestuurs Speeltjes dat in vaktaal het Impulsfonds heet. Daar zit 15 miljoen in. Dat zou je kunnen gebruiken voor lastenverlichting voor burgers. Maar dat gebeurt niet. Het is janken, janken en nog eens janken met die meerjarenbeleidsvisie.

Wat me dan altijd weer opbeurt is de meerjarenbeleidsvisie van een jaar of twee geleden. Toen was er een doorkijk naar bijvoorbeeld 2019, het jaar waar het nu om gaat. Gouden bergen werden er beloofd! Dat zegt iets over de voorspellingen die nu worden gedaan maar daar hoor je niemand over.

Enfin, ik zit te kijken naar die droevige verhalen en denk dan: zal ik de volgende keer gewoon iets extra’s betalen als ik een nu paspoort ga halen. En zal ik iedereen in Ede oproepen om hetzelfde te doen? Geen 60 euro maar allemaal 200 euro voor een paspoort en we hebben de gemeente Ede er zo weer bovenop! Een bouwvergunning? Ik rond de kosten af naar boven. Ik nam me voor om bewust fout te parkeren om zo via de bekeuring de gemeentekas te spekken.  

Mijn statiegeldbonnetje bij de supermarkt gaat in de ton voor het gemeentebestuur, extra collectes op zondagmorgen en een vrijwillige verhoging van de onroerendgoedbelasting! Ik zag het voor me, we hebben de gemeente Ede er zo weer bovenop!

En toen kwam dat momentje van timing.

De armpjes van de gemeenteraadsleden die ‘voor’ de begroting stemden waren nog niet naar beneden of goede nieuws stroomde de Ipad’s binnen: de Foodregio, met Ede als zwaartepunt, krijgt 20 miljoen gratis geld van het Rijk. Om iets te doen. Met food vanzelfsprekend.  

Dat is pas timing.

De inkt van de begroting was nauwelijks droog en dan komt het bericht dat er 20 miljoen beschikbaar komt voor food. Ik zou me kapot schamen. Ik zou dat bericht niet wereldkundig durven maken. Op donderdagavond bekend maken dat er geen geld meer is voor voldoende zorg en op vrijdagochtend rondtoeteren dat Ede 20 miljoen krijgt om te spenderen aan food.

Die brief van de minister was van 16 november. De begroting werd goedgekeurd op 15 november, in de avond. Je maakt mij niet wijs dat er niemand in het dorpshuus van Ede was die wist dat er de volgende morgen 20 miljoen werd binnengereden door minister Gaston Starreveld.

Och, lieve, lieve gemeenteraadsleden, zou iemand dat eens kunnen vragen, tijdens een vergadering die live wordt uitgezonden. Lieve, lieve omroep Ede, zouden jullie de reactie van de wethouder dan live uit kunnen zenden. Met zo’n close-up? Recht op het gezicht als het antwoord wordt gegeven. Dat is niet moeilijk, gewoon een kwestie van timing!

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.