Te koop: bouwkavel, 3.000 m2 voor 1 euro!

Waar dan? In Bennekom! Het is een bonusaanbieding van de gemeente Ede want die verkoopt het Broekakkerplein voor een ‘symbolisch bedrag’. Het is voor geen enkele Bennekommer te koop maar alleen voor die ene armoedzaaier uit Zaandam, Albert Heijn.

Wethouder de Pater wil graag de lokale franchisenemers matsen die in ruil de gevels van de Dorpsstraat slopen en achter de nieuwe Albert Heijn een parkeergarage bouwen. Dat is wel de voorwaarde.

Er ligt al een prachtige pitch klaar. Op de foto links de huidige situatie. Regenachtig herfstweer, allemaal fietsen geparkeerd, mensen met de capuchon over hun hoofd getrokken: één bonk somberheid. Maar dan, de foto rechts: de zon schijnt, mensen in zomerkleding, bijna geen fiets te zien, de bomen hebben ineens blaadjes en dat allemaal door de komst van een nieuwe Albert Heijn: feest! Zo probeert het college ons te overtuigen van het nut van de sloop van de halve Dorpsstraat en de bouw van een nieuwe Albert Heijn die er uit ziet als al die andere duizenden Albert Heijns in Nederland.

Het is natuurlijk harstikke belangrijk, zo’n parkeergarage. De automobilist moet het zoveel mogelijk naar de zin worden gemaakt want stel je voor dat klanten met de fiets moeten komen. Hoe houden we dan de Edese luchtvervuiling op peil? Op de beste plekken komt een laadpaal zodat alle Tesla’s zo dicht mogelijk bij de nieuwe ingang geparkeerd kunnen worden.

Nou kent ons college een lange traditie van sloop van karakteristieke gebouwen in Ede die moeten wijken voor de vooruitgang, wat een synoniem is voor beton. De afbraak van hotel-pension Rawang uit 1910 in de Dorpsstraat past prima in die traditie en ook dit college kan over 3½ jaar terugkijken op de sloop van het lokale erfgoed. Maar daar krijgen we wel een gloednieuwe Albert Heijn voor terug!

Kunnen die arme sloebers uit Zaandam dan niet gewoon de marktprijs betalen voor dat stukje? Ahold verwacht dit jaar een resultaat van 2,2 miljard. Geen miljoen, maar miljard, hé? Volgens mij kun je dan prima een miljoen betalen aan de gemeente Ede voor de aankoop van dat stuk grond want dat is ongeveer de marktwaarde.

Wat zou Albert Heijn zeggen als ze dat miljoen gewoon moesten betalen? Zouden ze dan ‘nee’ zeggen tegen het hele project? Welnee! En stel je voor dat ze toch ‘nee’ zouden zeggen, wat is er dan verloren? Helemaal niks! Dan blijft de Dorpsstraat die gezellige Dorpsstraat en Albert Heijn blijft gewoon zitten waar ze nu zitten. Niks aan de hand. Als verkoper van die grond zit je dus in een zetel.

Maar er is gewoon ontzettend slecht onderhandeld en de gemeente Ede wordt voor een fors bedrag benadeeld door niet de marktprijs te vragen voor een groot perceel grond midden in Bennekom dat nu voor een ‘symbolisch bedrag’ wordt verkocht. Is er eigenlijk wel onderhandeld? Of vonden die onderhandelingen plaats in de Pineut op het Museumplein onder het genot van een bitterbal en een biertje?

In ieder geval loopt Ede een miljoen mis. Aanstaande donderdag keurt de gemeenteraad dat goed.

3 thoughts on “Te koop: bouwkavel, 3.000 m2 voor 1 euro!

  1. Europese wetgeving bepaalt dat ook de gemeente Ede onroerend goed, dus ook een perceel grond, moet verkopen tegen een marktconforme prijs. Wat de gemeente Ede nu doet niet wettelijk gezien niet toegestaan. Wordt er binnenkort een klacht ingediend bij de Europese Commissie.

  2. Één opmerking, het gaat hier om een projectontwikkelaar en vastgoedbezitter waar de transactie mee gesloten wordt en niet met Ahold in Zaandam. Die ontwikkelaar zal het ongetwijfeld ook goed hebben, maar bij lange na niet aan die 2 miljard komen

  3. Als geboren en getogen Bennekommer word ik hier kotsmisselijk van, het groote stadtsche gedrag van den GEMEENte ede komt mij mijlenver de keel uit, als ik die raadsleden hoor en zie op xon tv dan krijg ik spontaan maagzuur, met vriendje de pater als favoriete pispaal, het is een megalomaan gebeuren daar in Den Grooten Stadt ede, dat pretpark op het kazerneterrein, het nieuwe station, het volledig de plank misslaande snelfietspad van ede dorp naar den echte stadt wageningen, de nergenase bosweg weg!!! en ga zo maar door, als dat fietspad er komt, dan stel ik voor om van de muziektent bij de lidl een EHBO tent te maken, je kunt er op wachten dat het op dat punt fout gaat, maar het word door het GEMEENte bestuur door je strot gedrukt, misschien moeten wij als Bennekom zijnde ook maar een referendum houden om weer zelfstandig te worden zoals vroegaaah. Ik wens Den Grooten Stadt Ede heel veel wijsheid toe, groeten uut Bennekom . Piet

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *