Subsidieslurpers

Drie jaar columns plaatsen op ededorp.nl levert inmiddels een aardige declaratie op maar de hoofdredacteur zegt steeds: we krijgen geen subsidie. Dat zullen we nog wel eens zien dacht ik en zocht naar het subsidieregister van de gemeente Ede. Dat bleek geen makkie. Ik vond een officiële mededeling dat alle subsidies in de jaarrekening zouden staan maar de gemeente Ede neemt het wel vaker niet zo nauw met de eigen regeltjes dus dat werd zoeken.

Nergens te vinden! Twitter bleek de oplossing en een aardig raadslid stuurde mij een linkje naar de krochten van de internetpagina van onze gemeente en daar stond het. Even schrikken van de hoogte: in 2020 keerde de gemeente Ede 61 miljoen aan subsidies uit dus grote kans dat ededorp.nl daar ook wel tussen zou staan maar 15 pagina’s getallen doorpluizen duurt wel even.
Maar toch interessant! Zo heb ik vorig jaar, het pandemiejaar, blijkbaar veel gemist in Ede. Het festival Woest en Bijster bijvoorbeeld ontving € 150.000 subsidie. En ik ben niet eens geweest! Dat klopt ook want het festival ging niet door?!

Ook kwam ik de marathon van Ede tegen, die ik dolgraag had gelopen met mijn afgetrainde lichaam. Ze kregen niet veel, € 2.500, maar die marathon ging niet door. De activiteiten van Akoesticum dan, ik heb ze allemaal gemist maar ze kregen € 328.000. Of gingen die activiteiten ook niet door? Het Akoesticum, ooit aan Ede verkocht als de super-de-puper publiekstrekker blijft gewoon aan het Edese subsidieinfuus liggen.
Dat wordt nog wat als het WFC daarnaast, onze nieuwe ‘publieksmagneet’, open gaat. Vorig jaar ging er al bijna een miljoen naar toe.

Terwijl heel Nederland vorig Woningsdag in plaats van Koningsdag vierde keerde Ede toch nog 15 milletjes uit voor Koningsdagactiviteiten. Ook daar was ik niet bij.
Omroep Ede kreeg naast de gebruikelijke subsidie van € 175.000,- nog een € 40.000 extra kreeg voor continuïteit en professionaslisering en dat laatste is niet mijn spelfout dus die laatste subsidie lijkt me dan wel terecht al heb ik er weinig van gemerkt. Het enige dat ik wel merk is dat er steeds meer nieuws van andere gemeenten wordt uitgezonden maar we weten dus nu hoe dat betaald wordt: van Edese belastingcenten.
Van de activiteiten van Cultura heb ik ook niets gemerkt maar toch verdween er 5,6 miljoen euro in de cultuurzakken. Lekker zwemmen zat er vorig jaar ook niet in maar De Peppel ontving toch gewoon 2 miljoen euro.

Scouting dan. Padvinders kunnen de weg naar de subsidie in ieder geval goed vinden want daar ging 45.000 naar toe met als topper de Lunterse scouts die 10 mille mochten bijschrijven. Iets met dicht bij het vuur zitten denk ik.

Aan dorps- en buurthuizen werd 1,4 miljoen uitgekeerd. Astrant ontving twee ton voor alle concerten die er waren vorig jaar maar niet heus.

Zo staat het register vol met allemaal activiteiten die niet doorgingen maar wel gesubsidieerd werden. De klappers van de week staan helemaal onderaan. De universiteit van Utrecht kreeg 12,9 miljoen en die Landbouwhogeschool in Wageningen zelfs 13,3 miljoen. Iets met een regiodeal. Wat zullen ze daar lachen in Wageningen! Ede haalt de kastanjes uit het vuur, Wageningen eet ze op.

Terwijl horeca- en andere ondernemers van gekkigheid niet weten hoe ze het hoofd boven water moeten houden hielden de professionele subsidieslurpers ook in Coronatijd hun handje op. Dit keer zonder er al te veel voor te doen. In sommige gevallen gewoon helemaal niets. Nul. Niente.

Maar ededorp.nl stond er inderdaad niet tussen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *