Stoken met woke!

Kwetsen, ik ben er dol op! Er kan mij niet genoeg gekwetst worden. Maar het mag niet meer, hè, dat kwetsen. Nederland is namelijk woke. Iedereen mag zijn wie hij is. Totdat hij mensen kwetst. Dan is het niet meer woke.

Inmiddels heeft ook de gewone man/vrouw/non-binair etc. de macht van het niet gekwetst willen worden ontdekt. En dat begint er een interessante tegenstelling. En die start, waar anders, in Ede!

Tot vorige week leek het zijn wie je bent vooral een privilege van een groepje mensen die zich onderscheidde van de rest door anders te zijn. Of doen. Niks nieuws onder de zon. We hadden al nozems, punkers, neutro’s en weet ik veel wat maar dat ging allemaal nog redelijk goed. Nu hebben we een groep mensen die hun seksualiteit graag ten toon stelt aan de rest van het land. En daar mag je niets van vinden want dan ben je niet woke. Dan zou je kwetsen en dat wil je natuurlijk niet!

Maar nu, uitgerekend in Ede, blijkt er een groep mensen die zich gekwetst voelt door de expositie van die seksualiteit. En dat gaat het om een glasbak.

Een glasbak.

De gemeente heeft Astrant, met voorzitter Jaap Boot van het CDA (hier met die subsidie!), opdracht gegeven om alle glasbakken in Ede over te schilderen. Ik weet niet waarom. Die glasbakken zagen er in het verleden uit als glasbakken maar dat was blijkbaar niet goed. Het moesten uitdrukkingen worden van artistieke scheppingsdriften zodat niemand meer kon zien dat het een glasbak was maar, ja, iets anders. Iets cultureels ofzo.

Astrant gaf verschillende kunstenaars opdracht om die glasbakken om te toveren in iets anders en één kunstenaar meende de Edese samenleving een lol te doen met het schilderen van een abstracte vrouwenfiguur in haar blote niksie. De borsten van de vrouw waren duidelijk zichtbaar en uit de afbeelding bleek dat ze nauwelijks gekleed was.

Een povere en inferieure Picasso-imitatie.

Als zodanig al een reden om te protesteren tegen die culturele armoede maar er bleken Edenaren die zich ook inhoudelijk gekwetst voelden door de afbeelding. Naakt, erotiek, pornografie. Ik zie vooral een waardeloze afbeelding maar gekwetst zijn is voornamelijk een gevoel. Als een kunstenaar in een poep en een zucht een soort namaak-Picasso op een glasbak kladdert van een vrouw met blote borsten, hoe abstract dan ook, dan mag je je daar gekwetst door voelen.

Vanwege je religie. Of door je vrouw-zijn. Dat plaatje was namelijk geen non-binair persoon. Geen interseksueel figuur of een a-seksueel figuur maar dat is een vrouw die geseksualiseerd wordt. Daar de hele dag tegenaan kijken, terwijl die kunstenaar elders zijn opbrengst opsnuift, lijkt me best irritant.

Ik word daar niet door gekwetst. Ik kijkt er bovendien niet tegenaan dus het zal mij jeuken. Maar wat word ik gelukkig van mensen die zeggen dat woke voor iedereen is. Dat je ook gekwetst kunt worden als je een gewone hetero van oudere leeftijd bent die niet ieder moment van de dag geconfronteerd wil worden met de uitspattingen van een zelfbenoemde elite die wel eens zal bepalen hoe de maatschappij er uit moet komen te zien en geen tegenspraak duldt.

Goed dat het ding is weggehaald, en laten we lekker woke worden. Allemaal! Want je gekwetst voelen is geen privilege van een apart gedeelte van de gemeenschap. Dat is een voorrecht van iedereen en zo’n wokegemeenschap moet zich dan ook aan de eigen principes houden.

Maar dat lijkt wat teveel gevraagd.

2 thoughts on “Stoken met woke!

 1. Sommige artiesten proberen grote kunstenaars te imiteren….sommige columnisten proberen dat met grote schrijvers over het dagelijks bestaan.

  En inderdaad….niet iedere poging is geslaagd.

  Geen idee waar de schrijver nou precies de vinger op wil leggen of waar hij precies tegenaan wil schoppen.
  Geschreven als een schot hagel in de hoop wat te raken.
  Maar uiteindelijk alles te missen.

  Zonde.

 2. Helaas geeft dit maar weer eens aan waar een groot dorp klein in kan zijn, Ede profileert zich o zo graag als “Den grooten stadt Ede ” Den Hoofdstad der foodvalley , maar het is niet meer dan het grootste dorp van de biblebelt.
  Wie deze prent op de glasbak als kwetsend ervaart heeft mijn inziens een serieus probleem, het is dat Mo uitlegt wat het is, ik zie er meer een abstracte bodybuilder in.
  Misschien is het tijd om als samenleving weer normaal te gaan doen, zodat we weer met al onze verschillende meningen en opvattingen door één deur kunnen.
  Tis maar een idee !!!

  Groeten uit het prachtige zonnige en nu nog mooie Bennekom.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *