Staatssteun

Op ededorp.nl gaan we verder waar anderen stoppen en in dit geval is dat het artikel ‘Staatssteun’ van onze vrienden van Bureau Spotlight, de Edese Follow the Money. Vorige week kwamen ze met een artikel over staatssteun. Hier in Ede? Ja, hier in Ede!

Veel agrarische bedrijven schijnen teveel stikstof en fijnstof uit te stoten en tegenwoordig gaat dat net als bij biomassacentrales: de vervuiler ontvangt. Subsidie vanuit de gemeente om te kijken of het allemaal niet schoner kan en die subsidie wordt dan weer opgebracht door degenen die last hebben van die vervuiling: de burgers.

Maar dat is niet de enige staatssteun die in Ede wordt uitgedeeld. Cultura ontvangt jaarlijks bijna 7 miljoen euro. Knap lullig natuurlijk als je zelf je boterham wilt verdienen in de culturele sector. De Edesche Concertzaal bijvoorbeeld.

Dacht je een onderneming te kunnen starten door dat mooie gebouw te gaan verhuren als congrescentrum? Jammer dan, het Akoesticum dat bij gebrek aan muzikale klandizie de oude kazerne ook verhuurd voor congressen ontving dit jaar een kwart miljoen euro subsidie en de gemeente in niet te beroerd om zelf ook nog eens een grote klant te worden door er allerlei bijeenkomsten te organiseren die ook prima in de Bergstraat kunnen worden gehouden.

Heb je als particulier bedrijf een uitgeverij en breng je een gratis huis-aan-huiskrant uit die betaald moet worden van advertenties dan heb je pech want het zwaar gesubsidieerde Omroep Ede vist in dezelfde advertentievijver als jij.

Een Food Center beginnen? Boks maar eens op tegen de miljoenen Edes gemeenschapsgeld die in de Edese versie gepompt worden. Je businessplan om commercieel e-books te gaan verhuren kan de prullenbak in nu de bibliotheek met gemeentelijke subsidie hetzelfde doet.

Nee, ik ben niet zo’n liberaal. Maar het verbaast me dat de liberalen in de Edese gemeenteraad graag een oogje dichtknijpen als het gaat om wat stokpaardjes van overambitieuze Edese politici die geen moeite hebben om gemeenschapsgeld uit te delen. Nu veel bedrijven zich door deze Coronacrisis heen moeten knokken wordt het verschil nog groter. Cultura zal geen cent minder subsidie krijgen en Omroep Ede blijft gewoon het handje ophouden.

De Kenniscampus Energie Transitie Experience ontving een kwart miljoen subsidie om alle kindertjes van Ede enthousiast te maken voor de verbranding van bomen in de biomassacentrales. Moeten ze dat geld nu teruggeven omdat er door de Coronacrisis geen kind naar binnen mag? Echt niet! Gewoon een kwart miljoen in de pocket.

Nee, dat soort clubjes lopen fluitend door de Coronacrisis heen want die subsidie wordt toch wel bijgeschreven. De werknemers van die subsidieclubs hoeven niet naar het werk terwijl hun buurmannen wel Corona mogen oplikken omdat hun baas zegt dat er gewoon geld verdiend moet worden en ze vriendelijk maar dwingend wordt opgedragen om wel naar de zaak te komen.

Goed dus dat er een bedrijf is dat die staatssteun eens een keertje aan de orde stelt. Bureau Spotlight dus maar dan lees je het artikel van onze eigen onderzoeksjournalist Jos van der Panne die onthult dat Bureau Spotlight wordt gefinancierd….door een subsidie van € 125.000 per jaar.

Zucht.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *