Spreiden!

Hij komt er, hè, die spreidingswet. Je kunt er van alles van vinden, maar, alsof het Sinterklaas is: hij komt. We dachten in Ede al klaar te zijn met de oorlogsvluchtelingen uit de Oekraïne maar die tellen niet mee voor de spreidingswet. We vangen in onze gemeente zo’n 300 asielzoekers op maar volgens de spreidingswet moeten dat er 700 worden.

Of we nog even vierhonderd mensen kunnen opvangen? Natuurlijk! We kunnen ze allemaal weg stoppen op Deelen maar dat schiet niet op. Dan blijven ze in hun eigen bubbel hangen en we hebben in Ede al een bubbel, die op de Bergstraat, en die richt al genoeg schade aan.  

Ze moeten integreren in onze gemeente. Kennismaken met onze Edese cultuur! We zullen echte calvinisten van ze maken, die op Koningsdag met een oranje t-shirtje op de kleedjesmarkt lopen. Het einde van het jaar? Gezellig carbid schieten en tijdens de Heideweek lekker meezingen met Frans Bauer. Iedere zaterdag naar de feestkeet om zich ladderzat te zuipen om op zondagochtend met een houten kop in de kerk te gaan zitten. Die Edese cultuur waar we zo trots op zijn, zeg maar.

Het is dus het beste als we die spreidingswet zo veel mogelijk doortrekken. Spreiden over de hele gemeente dus. Ik dacht als eerste aan Otterlo. Daar worden, as we speak, 63 woningen gebouwd en bovendien zijn ze in Otterlo gewend aan grote groepen toeristen. 63 asielzoekers dus, nog maar 337 te gaan.

Als tweede dacht ik aan Wekerom. De helft van de Wekerommers stemt op de SGP. Nergens in Nederland vind je een dorp met zoveel naastenliefde en barmhartigheid als in Wekerom. Daar zullen ze asielzoekers met open armen ontvangen, toch? Om geen rivaliteit tussen de dorpen te creëren krijgt ook Wekerom 63 asielzoekers.

We rijden door naar Lunteren. Daar is zoveel ruimte dat er hectares landbouwgrond wordt geofferd voor industrie. Dan kan er ook vast wel wat ruimte worden gecreëerd voor de opvang van asielzoekers en daarom wordt Lunteren beloond met 74 asielzoekers.

Dan kan Bennekom niet achterblijven. Het liberale bolwerk van de gemeente Ede. Waar iedere nieuwe Bennekommer met open armen wordt ontvangen!  Als hij maar geld heeft bedoel ik dan maar dat kan geregeld worden. 74 voor Bennekom.

Uiteraard vergeten we de kleine kernen niet, voordat ze weer beginnen te jammeren dat ze altijd achtergesteld worden. Ederveen, de Klomp en de Valk, alle drie 29 opvangplekken. Dan blijven er nog 39 over. Dat is toevallig….we hebben ook 39 raadsleden! Dat is dus geregeld!

Doen we allemaal een beetje ons best, dan valt het allemaal reuze mee. Dan worden die asielzoekers in no time hardwerkende Lunteranen, liberale Bennekommers, ondernemende Otterloërs en trouwe kerkgangers in Wekerom. En die laatste 39 scholen we later wel weer bij.

Dat gaat dus allemaal prima als iedereen een beetje meewerkt. Maar je kunt als gemeente ook een beetje stiekem een pandje huren aan het Horapark en die 400 asielzoekers in één gebouw proppen.

Dat kan ook.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *