Hoera, de belastingen gaan omlaag!

Goed nieuws van de gemeente Ede: de belastingen gaan omlaag. Niet alle belastingen, nee, dat niet. Maar wel mooi de toeristenbelasting. Daar heb je als Edenaar dus helemaal geen ruk aan. Ede krijgt dit jaar van alle toeristen 1,3 miljoen aan belastingen binnen. Dat is twee ton minder dan vorig jaar. Toeristen zijn dus weer eens belangrijker dan de inwoners van Ede want die mogen in totaal 7,1 miljoen euro meer aan lokale belastingen gaan betalen. Althans, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en die vertrouw ik net iets meer dan de lokale rekenmeesters.

Dat is 50 eurootjes per Edenaar en voor mijn gezin met mijn 13 bloedjes van kinderen kost mij dat dus 700 euro. Aan de andere kant krijg ik daar dan ook een hoop extra’s voor terug. Ik noem maar wat: het Akoesticum bijvoorbeeld waar ik wekelijks kan gaan genieten van ja, van wat ook al weer?

En anders is daar het nog te ontwikkelen ArtBase waar ik kan leren over het leven Hélène Kröller-Müller. Liever niet over het leven van haar man, kinderen en minnaar die allemaal een bruin hemd droegen tijdens de oorlog maar onze Hélène was natuurlijk helemaal anders, hé? Vervolgens kan ik gaan kijken naar enorme projecties van de schilderijen van van Gogh op de muren van de Frisokazerne. De gruwel van iedere kunstliefhebber.

En misschien, heel misschien, komt die WFE er toch nog. Daar kan ik ook mooi ieder weekend naar toe. In ieder geval zullen er nog wel wat schulden en schadevergoedingen terugbetaald moeten worden dus daarvan weten we ook waarom die belastingen omhoog schieten. Nou hoor ik wethouder Bram, ingefluisterd door zijn sluwe ambtenaren, al zeggen: “Ede is groter geworden dus is het logisch dat er meer belastingen binnenkomen.”

Geniaal.

Alleen: de stijging van de belastingen is 11% ten opzichte van vorig jaar. En het aantal inwoners van Ede is niet met 11% gegroeid. Het CBS is duidelijk: 50 piek per inwoner meer. Dat is heel veel.

En nog genialer: laat al die nieuwe Edenaren die 7,1 miljoen belasting dan maar betalen. Voor de nieuwbouwprojecten (Nieuw Hoekelum!) wordt de bankrekening van de gemeente Ede door dit college geplunderd voor 30 miljoen. Het Pico Bello fietspad werd een Mucho Europad dat meer dan 20 miljoen euro kost en alleen maar bedoeld is voor Wageningen, waar ze zich kapot lachen om zoveel ‘gulheid’.

De miljoenen voor ArtBase, Akoesticum en WFE waren echt niet bedoeld voor inwoners van Ede. Voor wie dan wel is mij een raadsel (vandaar dat al die businesscases niet kloppen) maar in ieder geval niet voor de gemiddelde Edenaar. Maar al die gekkigheid moet wel door de Edese belastingbetaler worden opgebracht.

Nee, als raadslid met een normale baan en een extra inkomen van twee rooitjes per maand omdat je in de gemeenteraad zit maak je je geen zorgen over 50 euro extra belastingen per persoon. Andere Edenaren wel. Die moeten met hun vakantiegeld de eindafrekening van de energie betalen. Die zien de kosten van de boodschappen in een jaar nog sneller stijgen dan de Edese belastingen. Die krijgen geen wachtgeld als ze worden ontslagen.

Nog maar twee jaar: gemeenteraadsverkiezingen. Ik kan niet wachten!   

1 thought on “Hoera, de belastingen gaan omlaag!

  1. Leuk verhaal voor op een verjaardag, maar belastingen voor de inwoners kunnen wel degelijk om laag gaan terwijl het totaal aan heffingen stijgt (zelfs omgeslagen per inwoners). Maar jouw dertien kinderen worden toch niet aangeslagen voor parkeerheffingen, belastingen “niet-woningen” en zolang je niet doodgaat, verbouwt of een IDkaart nodig hebt betaal je dit allemaal ook niet…dus ik snap je punt niet helemaal

    Oh ja, en raadsleden krijgen ook geen wachtgeld….https://www.raadsleden.nl/het-raadslid/wat-krijgt-een-raadslid/

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *