Roep maar iets over draagvlak, dat zal ze leren!

Een woordje dat te pas en te onpas wordt gebruikt is draagvlak. Het wordt nooit gebruikt als het gaat om verlaging van de onroerendzaakbelasting bijvoorbeeld. Dan hoor je geen politicus over draagvlak. Ook niets over draagvlak voor de miljoenen subsidieslurpende World Food Center Experience. We kunnen het natuurlijk niet hebben als bekend zou worden dat er voor het WFC geen draagvlak onder de bevolking zou zijn dus dan mijden we dat woordje maar.

Draagvlak wordt wel van stal gehaald als het even goed uitkomt. Dat was in oktober vorig jaar toen er direct na de Afghaanse vluchtelingen een nieuwe groep vluchtelingen aan de poorten van de Harskamp klopte.

Daar was geen draagvlak voor besliste de burgemeester, daarbij ondersteund door een stelletje ambtenaren die wel de Harskampers op bewustwordingsreis naar Auschwitz wilden sturen maar die zich voor hun eigen ‘heldenrol’, het weigeren van vluchtelingen, trots op de borst klopten. Ik heb geen peiling gezien over dat draagvlak. Of een referendum. Helemaal niks. Dat zie je vaak bij draagvlak, of het er is of niet is wordt vaak beslist door een heel klein clubje. Selectief shoppen met een woordje dus.

Wel was er een poosje geleden de ultieme meting van draagvlak; de gemeenteraadsverkiezing, waarin de Edese bevolking werd gevraagd door wie ze bestuurd willen worden en wie dat bestuur gaat controleren. Dat is pas draagvlak!

Maar vorige week kwam er een aapje uit de mouw. Burgemeester Verhulst organiseerde in oktober een geheim overleg tussen de fractievoorzitters waarin de vraag centraal stond of een groep Somaliërs kon worden opgevangen in Harskamp.

Dan is er maar één ding dat je kunt doen als fractievoorzitter; dat bespreken in een debat van de gemeenteraad. Diezelfde avond nog. Of die avond daarna. In de openbaarheid zodat iedere burger kan zien waar die partijen eigenlijk staan. Of het wel waar is wat ze al jaren roepen. Dat ze zo christelijk zijn bijvoorbeeld. Of dat ze openstaan voor de opvang van vluchtelingen.

Er kwam geen debat. Van de partijen die tegen die opvang zijn snap ik dat. Alles wees op het weigeren van vluchtelingen dus dan hoef je er ook niet meer over te debatteren. Maar waar waren die partijen die altijd roeptoeteren over naastenliefde? Die altijd andere partijen verwijten dat ze wel erg rechts zijn als het over opvang van vluchtelingen gaat. Waar waren de partijen ineens?

Ze waren niet op dat debat want dat debat kwam er niet. Ik weet niet wat er wel is gebeurd want die vergadering was geheim. Lekker makkelijk! Het is misschien niet eens een officiële vergadering geweest, zonder notulen enzo. Nog makkelijker!

Misschien is er tegen Verhulst wel gezegd: “Roep maar iets over draagvlak, dat zal ze leren!” En ja, er werd een formeel puntje gevonden om onderscheid te maken tussen die groepen. De Afghanen hadden nog geen status, die moesten letterlijk rennen voor hun leven. De Somaliërs hadden al een verblijfsvergunning. Maar ook die Somaliërs zijn op de vlucht voor oorlog, honger en ellende. Twee groepen vluchtelingen dus, met of zonder status zou niet uit moeten maken.

Ik hoop dat het niet gebeurd maar als ik ooit moet vluchten voor oorlog dan hoop ik dat ik ergens terecht kan waar geen stelletje slappe volksvertegenwoordigers lopen te zeveren over draagvlak omdat ze bang zijn dat er een paar relnichten een paar autobanden in de hens steken

Die paar dronken pubers die blijkbaar ineens het draagvlak bepalen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.