Republiek Ede-Zuid

Burgerparticipatie: je wilt een tunnel en krijgt een experience. Een betere samenvatting van de zwarte raadsdonderdag had Dolf uit Bennekom via Twitter niet kunnen geven. De kogel is door de WFC-kerk, Ede krijgt een voedselpretpark. Er werden tijdens het proces grote verhalen verteld over duizenden banen die er door het WFC bij zouden komen maar afgelopen donderdag bleek het op te houden bij 68 fte. Die duizenden banen bleken dus fakenews.

Aan de kosten van het WFC zou het bedrijfsleven miljoenen gaan bijdragen maar voorlopig is er nog statiegeldbonnetje binnengekomen. Ook een gevalletje fakenews dus. Er is een constructie bedacht met een stichting die het onroerend goed koopt van de gemeente en dat verhuurt aan de exploitant. Die stichting leent dat geld weer van de gemeente maar zal dat moeten terugbetalen. De gemeente als verkoper en bank tegelijkertijd. Hoeveel vertrouwen is er in de goede afloop? De raad geeft de stichting een startkapitaal van een half miljoen zodat ze in ieder geval een stukje van de lening kunnen terugbetalen.

Ik heb dit bij mijn bank ook voorgesteld; geef mij een half miljoen, dan neem ik een hypotheek van het dubbele maar dan weten jullie zeker dat ik in ieder geval de helft kan terug betalen. Ze zeiden ‘nee’. Niet heel gek. Jolmer Winkel stelde op twitter voor het bedrijfsleven ook maar miljoenen te schenken zodat ze alsnog in konden stappen maar gelukkig heeft de gemeenteraad dat niet gelezen.

Kan het nog gekker? Ja! Een oproep van de raad aan Edese burgers om op treden als ambassadeur van het WFC. Onbetaald, uiteraard. Doe dat lekker zelf, gemeenteraad. Ga zelf leuren met je WFC.

De kloof tussen de burger en politiek is nog nooit zo groot geweest in Ede.

Dat bleek later op de avond toen de raad er geen enkele moeite mee had om een tunnel onder de spoorwegovergang bij de Kerkweg af te schieten. Er was ooit een rapport waarin stond dat de barrièrewerking van het spoor tussen Ede-Zuid en de rest van Ede verminderd moet worden.

Wat doet de raad? Die sluit twee spoorwegovergangen en houdt de aanleg van een tunnel tegen. De kloof, he?

Voor de haan zou kraaien zou Ede-Zuid nog een keer worden uitgekotst maar het punt van de sluiting van de brandweerkazerne kwam niet aan de orde. Niet heel gek, het vierde punt van een vergadering ergens op een kamertje drie hoog achter in het gemeentehuis kon nog worden afgeraffeld om 23:00 maar dat werd zelfs sommige raadsleden te gortig. Dat komt volgende keer.

Wat krijgt Ede-Zuid dan wel van de gemeenteraad? Windmolens. Van meer dan 200 meter hoog. Met het verzoek de opgewekte elektriciteit naar de rest van Ede door te sturen. Ik denk dat er voor die kabel wel een tunneltje gegraven wordt.

Misschien wordt het tijd om die barrièrewerking van het spoor niet te verminderen maar juist extra aan te zetten. De resterende tunnels gewoon dicht gooien en voor ons zelf beginnen: de Republiek Ede-Zuid.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *