Pico Bello!

Het fietspad is er nog niet maar de naam is al wel bekend: Pico Bello Pad. Leuke verwijzing naar het spoor van het trammetje dat ooit via Bennekom naar Wageningen reed (en weer terug trouwens). Het is niet eens een nieuw fietspad, de meeste stukken bestaan al maar worden nu met elkaar verbonden en zo ontstaat een ‘hoogwaardige’ (echt waar!) fietsroute tussen Ede en Wageningen.

Op de foto bij de persberichten zien we een lachende prijswinnaar die de naam heeft verzonnen en dat is terecht. Winnen is leuk en ik hoop dat hij een vette prijs heeft gewonnen. Daarnaast op de foto een echte ‘hoogwaardigheidsbekleder’, dat kan ook niet anders met zo’n ‘hoogwaardig’ fietspad, en vlak daarbij een breeduit lachende wethouder van Ede en dat is raar. Hij zou moeten huilen.

Want het aan elkaar knopen van die fietspaden, die er al liggen, kost 20 miljoen euro. Dat was tenminste de laatste schatting van 1½ jaar geleden en ik ben benieuwd of er een raadslid is die nog eens durft te vragen wat dat bedrag nu is geworden. Iets met inflatie enzo. De droogte, de nattigheid, de oorlog en de vrede, alles werd ineens 10% duurder afgelopen jaar dus waarom zou dat fietspad nog wel steeds 20 miljoen kosten? Is het inmiddels niet 23 miljoen?

En dan te bedenken dat er ooit een begroting van de kosten lag van minder dan 10 miljoen. Het is weer één van die geweldige projecten van de gemeente Ede die eerst lekker worden gemaakt met een laag prijsje, waar niemand ‘nee’ tegen durft te zeggen maar die later ineens veel duurder worden. Zoals het WFC of de WFE. Of het nieuwe station. De Cees van der Knaaphal. Zal ik nog even doorgaan?

Dat fietspad, dat er grotendeels dus al ligt, wordt 8,4 kilometer lang en ik heb ooit uitgerekend dat dat per meter 2.400 euro kost. Per meter, hè?

Er valt dus niks te lachen voor die wethouder. Het is om te janken! Maar als het je eigen geld niet is dan ga je daar misschien anders over nadenken. Maar het is wel mijn geld. Iedere Edenaar, van baby tot bejaarde, betaalt 170 euro en met mijn partner en 11 bloedjes van kinderen kost mij dat stomme fietspad, dat er eigenlijk al ligt, € 2.000. Dat was een mooie vakantie geweest.

Lachen hè, wethouder!?

Maar dit is helemaal niet pico bello. Het is gewoon shit. Hoe heeft dit ooit zo uit de klauw kunnen lopen? En had het niet anders gekund? Ja hoor, over de Bovenbuurtweg via de van Balverenweg naar de Willem Dreeslaan waar ook al een fietspad ligt. Een goed moment voor een tunneltje onder die afschuwelijke rotonde bij de kruising Toorop/Bovenbuurt waar scholieren dagelijks hun leven wagen om naar Edese scholen te komen. Maar ja, dat zijn Edese scholen, geen Wageningse. En daar gaat het om.

Dat kost geen 20 miljoen. Wat had je voor die twintig miljoen ook kunnen doen? Die tramrails uitgraven, een stoomtram jatten en een tramlijn starten van Ede naar Wageningen.

Ik heb daarvoor alvast een leuke naam bedacht!

4 thoughts on “Pico Bello!

 1. Ze hadden het beter het megalomaniapad kunnen noemen , om te beginnen had ik dan de prijs gewonnen en dat is ook ongeveer wat het is, megalomaan , vind het een mooi woord en in samenhang met de gemeente Ede gebruik ik het graag.
  Het is zo fijn dat wij in Bennekom mogen genieten van deze besluitvormingen uit Den grooten stadt Ede zonder er in gekend te worden.
  Ik kan je nu al verspellen op het punt voor de Lidl waar de muziek tent staat dat het daar mis gaat, komt er zo mijn malloot op zijn speedelek aan en tante Mien komt net met twee boodschappen tassen de Lidl uit , Tel Uit Je winst, maak van die muziektent maar meteen een ehbo-post en dan wel een die 24 uur per dag bemand is want die ga je echt gegarandeerd nodig hebben , groeten uit het prachtige Bennekom .

 2. Via EdeStad:
  Een Picco Bello stukje!
  Kan me hier helemaal in vinden.
  Een waardeloos project, de fiets route, en die Parklaan!
  Totaal verkeerde planning en ligging.
  Alles staat straks muur vast bij de Poortwachter. Maar ja, die naam is ook goed gekozen….wachte ( r) n.

  Groet,

  Harold Oskam

 3. Via EdeStad:
  Geachte lezer,

  Geweldig stuk over het nieuwe fietspad; Ede-Wageningen. Ook nog een financiële blunder om uit te zoeken in Ede: aanleg van de Parklaan.
  Wedden dat over een tijdje diezelfde wethouder vol trots en zelfgenoegzaamheid in een kraan van de wegenbouwer in een witte jas met een witte helm op de eerste schep graaft.
  Met veel fotografen, veel Omroep Gelderland erbij, dit zonder enige schaamte.

  Groet, H.E. Speksnijder

 4. Via EdeStad:
  Om nog even door te gaan over het Pico Bello fietspad. Het fietspad moet over de Kerkhoflaan in Bennekom gaan lopen. Alsof fietser niet over Dorpsstraat gaan rijden maar zullen gaan kiezen voor de Kerkhoflaan. Te zot om serieus te nemen. Maar goed die beslissing is al genomen. Nu hebben ze boringen gedaan voor de ondergrond van de rijbaan. Deze blijkt niet geschikt? Mijn vrouw en ik wonen hier al ruim 30 jaar. Toen we hier kwamen reed elk half uur de bus voorbij en alle zware vrachtwagens van Bruil Wegenbouw. Nooit gehoord dat de fundering van de weg niet goed was. Ze overwegen nu de hele rijbaan op te graven, alleen er moet wat geld gevonden worden. En waarom? Er kan straks met goed fatsoen amper nog een vrachtwagen langs. En het plan is dan tevens de rijbaan nog verder te versmallen naar 4,30 m. Een fietspad waar bestemmingsverkeer mag plaatsvinden. De bevoorrading van de Plus en de winkels op het Oude Kerkplein en Markplein vindt plaats met vrachtauto’s van 2,50 m breed. Die blijven dan vaak op de Kerkhoflaan staan om te laden en lossen. Fietsers kunnen er langs maar een 2de vrachtauto moet wachten? Leuke plannen maar naar mijn gevoel niet echt reëel.
  Ad de Groot

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *