Open

Woensdag vertelden de Edese horecabazen dat ze vandaag de deuren zouden openen. Maar dat mag niet van de regering omdat die in het verleden zo veel bezuinigd heeft op de zorg dat er nu geen IC-plekken voldoende zijn om de te verwachten hausse aan patiënten op te kunnen vangen. Dat is natuurlijk mooi kloten maar is het nou eenmaal niet anders.

Afgelopen donderdag heb ik de hele avond naar de raadsvergadering gekeken maar nergens kwam aan de orde dat de Edese horecadeuren vandaag open zouden gaan. Gek, want er was wel een Corona-update, verzorgd door de burgemeester. Er werd dus ook niet gezegd dat dit gedoogd zou gaan worden.

Maar dat gebeurt wel stond in een bericht in de Ede-Stad van vanochtend.

Dapper besluit! Je weet van tevoren niet hoeveel mensen door zo’n beslissing naar hun laatste rustplaats moeten worden gebracht. Aan de andere kant weet je ook niet hoeveel mensen door eenzaamheid, wanhoop of depressie, waarvan Corona een oorzaak kan zijn, het leven opgeven.

Ik weet dat niet. Maar de burgemeester weet dat ook niet.

Gelukkig hebben we voor dat soort beslissingen een democratisch gekozen regering zitten in Den Haag. Lekker anoniem, ver weg van Ede, onaantastbaar. Die maken deze regels. Aan provincie- en gemeentebesturen de taak om die regels te handhaven. Zonder voorwaarde.
Want het zou wel een beetje gek zijn als een bestuurder hier in Ede zou gaan zeggen: “Het verbod op het afsteken van vuurwerk ga ik wel handhaven maar het illegaal aanleggen van ATB-routes in de Edese bossen niet omdat ik mountainbiken zelf zou leuk vind.” Dat leidt tot willekeur.

We hebben dus een democratisch gekozen regering. We hebben een democratisch gekozen provinciebestuur. We hebben in Ede zelfs een democratisch gekozen gemeenteraad. En toch neemt een niet-gekozen bestuurder het besluit om de opening van de Edese horeca vandaag te gedogen.
Dat is een hellend vlak. Het vermoorden van mensen is door de regering verboden maar wat als de burgemeester besluit dan het afslachten van columnisten voor één week wordt gedoogd? Daar heb ik toch wel wat moeite mee.

Je vraagt je ook af waarom je nog zou gaan stemmen in maart voor een nieuwe gemeenteraad als de burgemeester in z’n ééntje de besluiten neemt. Als huidig lid van de gemeenteraad sta je ook geweldig voor schut nu die besluitvorming achter je rug om is gegaan terwijl het plan van de horeca een dag eerder al bekend was.

Hoe zouden de leden van de regering zich voelen, die met tegenzin deze regels moeten maken en een dikke middelvinger krijgen van bestuurders die daar nota bene door dezelfde regering zijn neergezet?

Maar ja, hoe zou een horecaondernemer zich voelen die zijn tent al tijdenlang gesloten moet houden omdat diezelfde regering te laat begon met het uitdelen van boostervaccins? Ik weet wel ongeveer hoe die zich voelen maar dan nog is het niet aan de burgemeester om dan maar te zeggen: “Ga maar open, ik knijp wel een oogje dicht”. Dat zou op z’n minst een besluit moeten zijn van een gekozen volksvertegenwoordiging.

Ik kan er urenlang over filosoferen maar dat kan nu niet want ik heb zin in een glaasje rood en om vijf uur gaat het Museumplein dicht…doei!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *