Open Up!

Corona heeft ook wat opgeleverd. Minder vervuiling bijvoorbeeld. Geen herrie meer van vliegtuigen. Geen files. En in de toekomst gaat het ruimte opleveren nu werkgevers er achter komen dat je geen dure kantoren meer hoeft te huren als je werknemers prima achter hun eigen keukentafel kunnen werken.

We zijn er ook achter gekomen dat we met minder reizen toe kunnen. Videovergaderen gaat prima. Voor de meeste organisaties tenminste en het is goed dat de Edese gemeenteraad daar bij aanpikte. In het begin nog wat knullig maar nu behoorlijk professioneel al werd de registratie van het afscheid en het aantreden van een fractievolger wel erg lullig in beeld gebracht met een I-Pad en een trillende gemeentesecretaris die het ding vasthield.

Ik krijg zelfs af en toe het gevoel dat het enthousiasme in de raad om via Teams te vergaderen wel erg hoog is. Hoe zou dat komen?!

Zit je in de raadzaal dan zitten er soms wel eens mensen op de tribune die naar je kijken. En anders wordt het wel uitgezonden door Omroep Ede. Je kunt je als raadslid dus niet onttrekken aan het debat zonder dat dat in beeld is. Je kunt nauwelijks even in je neus peuteren want het wordt geregistreerd. Met die videovergadering kun je uit het zicht van de camera wel even lekker wat doen aan euuh lichaamsverzorging maar dan wel met de nadruk op uit het zicht van de camera. Dat heeft nog niet iedereen begrepen.

Vorige week dinsdag was er weer zo’n digitale vergadering. Diezelfde avond was ook de halve finale van het Songfestival op televisie. En ik kreeg toch een beetje het gevoel dan sommige raadsleden voor dat laatste ook wel veel belangstelling hadden. Logisch, want als je moet kiezen uit beelden van Peter de Pater of de inzending van Servië dan is de keuze voor veel mannen niet zo moeilijk. Maar als raadslid wordt je niet betaald om naar het Songfestival te kijken.

Zo langzamerhand wordt het tijd dat ze weer de raadzaal ingaan. Geen gedonder meer op zolderkamertjes maar gewoon een fysiek debat. En dus controle op aanwezigheid maar ook controle op inbreng. Want nu is niet te zien wie er wel braaf oplet of wie er onder de keukentafel ligt met een fles rode wijn. Geen idee wat raadsleden doen als ze hun stemverklaring hebben opgedreund. Waar zijn die raadsleden tijdens stemmingen waar de voorzitter dan maar zegt: “Ik hoor niets dus ik ga er van uit dat het voorstel met algemene stemmen is aangenomen.”

Je notebook aanzetten en op Teams klikken om vervolgens lekker onderuit te gaan hangen met het songfestival op de achtergrond is natuurlijk niet de bedoeling. Terwijl we wel met honderden tegelijk naar de Intratuin of de Primark gaan zou het gevaarlijk zijn in grote raadszaal, met ventilatie die je haren op tien meter afstand naar binnen zuigt, te vergaderen. Dat is dus niet zo.

De comfortzone van de laptop op het niet-gestucte zolderkamertje is voorbij. Met al die bejaarden in de raad moet het percentage gevaccineerden hoog liggen en de niet-gevaccineerden doet net als wat normale burgers doen: een mondkapje op.

Terug naar het oude normaal, terug naar de raadsbanken en donderdag 3 juni lijkt me een mooi moment. Open Up the City Hall!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *