Opeens heb je het…

Je wordt waterschapsbestuurder! Jaha, doodgegooid wordt je met berichtjes om vooral te gaan stemmen voor de waterschapsverkiezingen. Natuurlijk stem ik. Als er wat te stemmen valt dan ben ik van de partij. Stemming maken is mijn lust en mijn leven.

Ik ga dus ook braaf stemmen. Geen idee op wie. Twee maanden in de vier jaar hoor je wat van het waterschap en daarna is het doodstil. Gelukkig zijn er dan nog mijn vrienden van ededorp.nl voor het   andere waterschapsgeluid.

Dan lees je dat die waterschappen er best wel een zooitje van maken. Je kunt miljoenen liters water uit de grond halen en het waterschap doet niets. Het grondwaterpeil zakt naar de diepste diepten. Beken staan droog, bossen worden gekapt vanwege ‘de droogte’. Tja…

De Parenco die 5 miljard liter per jaar verbruikt, de Riedel doet daar nog eens 500 miljoen liter bij en nog 300 andere bedrijven die per jaar per bedrijf 13 miljoen liter mogen oppompen voor commerciële doeleinden en ik mag mijn kinderbadje in de zomer niet vullen en mijn begonia’s geen water geven omdat het grondwaterpeil te laag is.

Ik weet niet wie er in dat Waterschap zit maar daar gaat iets grondigs mis.

Waarom zou je dan nog in een bestuur van een waterschap gaan zitten? Ik weet dat inmiddels. Als algemeen bestuurder van een waterschap ontvang je een vergoeding. Dat is € 720,- per maand. Bruto, he? Daar gaat de belasting nog af! Van de onkostenvergoeding die je krijgt gaat niets af: € 170,– in de maand is gewoon netto. Voor al die onkosten die je maakt al waterschapsbestuurder. Zeg nog even welke ook al weer?

Maar voor dat geld moet je wel wat voor doen!

Wat dan? Vergaderen. Voor die € 8.600 bruto en € 2.000 netto onkostenvergoeding per jaar moet je wel aanwezig zijn bij vergaderingen. En dat is niet mis. Op de kieslijst zien we dan ook wat bekende namen. Roel Kremers van het CDA die zijn armzalige Edese wethouderspensioentje aanvult met wat zakgeld van het waterschap. Gelukkig is hij fractievoorzitter en ontvangt daardoor nog een extraatje.

Niet voor niks, he? Er moet dus echt wel vergaderd worden. Voor het algemeen bestuur zijn er dit jaar maar liefst zes (6) vergaderingen gepland. Dat is per vergadering minder dan € 1.800,00….

Armoedzaaiers!

Zit je in een commissie dan heb je nog meer pech, dan moet je wel twaalf vergaderingen per jaar bijwonen waardoor je opbrengst voor een avondje vergaderen daalt naar een schamele € 800,- per sessie.

Gelukkig zijn er nog 30 mensen in deze regio die dit vrijwilligerswerk willen doen. Die ontvangen per jaar in totaal ruimt drie ton voor zes vergaderingen. En sommige sneuneuzen moeten zelfs 12 keer per jaar op komen draven. En ik maar stemmen op dat soort figuren. Ik voel me daar schuldig onder. Het is alsof ik ze de armoede in drijf.

Maar ik ga wel stemmen. Stemmen op een partij die dat waterschap per direct op gaat heffen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *