Mannenbroeders

Zo noemt Alexander Pechtold ze altijd, de politici van de SGP.  Ik ben niet zo van de religie, en zeker niet van de SGP, maar als ik Pechtold weer hoor ratelen over mannenbroeders en biblebelt dan krijg ik altijd een beetje een hekel aan die Pechtold. Nou heb ik eigenlijk altijd een hekel aan Pechtold dus dat zegt niet zoveel.

Maar het doet de SGP tekort. Het lijken me moderne kerels met opvattingen die niet de mijne zijn. Ze zijn rechtlijnig en standvastig. Stem je op de SGP dan weet je wat je krijgt. Geen liegen, geen draaien,  maar voorspelbaar stemgedrag. En daar hou ik van.

Dat ze de grootste zouden worden in Ede was ook al voorspelbaar. Het leek dan ook logisch dat de SGP samen met de andere C’s in een coalitie zou gaan zitten en we in Ede weer een confessionele meerderheid zouden krijgen. Maar het liep anders. Daar is al genoeg over geschreven.

En ik snapte dat. Ik snapte dat het lastig zou worden om samen te werken met GroenLinks, Gemeentebelangen en met de VVD.

Want je weet wat er gaat gebeuren met GroenLinks. Die willen alles op alles zetten op de intensieve veeteelt te stoppen. Die willen de fijnstofuitstoot van al die kippenschuren tot 0 terugbrengen. En die willen dat vieren met een vet cannabisfeest in EdeCentrum naast de kerk.

Je weet ook dat het lastig wordt tussen de SGP en Gemeentebelangen, met hun evenementen, met hun voetbalclub FC FoodValley en met gave dance-events midden op de markt en eindeloze feesten op het Museumplein. Daar wil je als SGP natuurlijk niet aan.

Of anders de koopzondag van de VVD. Met hun hockeyfeesten op zondag en hun liberale gedachtengoed over euthanasie en abortus en hun vrijheid/blijheid voor Jan en Alleman. Daar past geen SGP bij!

Dus ik snapte dat. Totdat ik het bestuursakkoord las. Het leest makkelijk weg, geen Jip- en Janneketaal maar ook geen semiwetenschappelijk toontje. Met allemaal goede ideeën. Veel verbeteringen. Veel food, veel verbinden, veel duurzaamheid, veel blabla. Maar niks geen grote feesten, geen sluitingen van kippenfabrieken, geen hockeyfeesten en geen wietplantages.

Maar dan vraag ik me ineens af waarom de SGP in hemelsnaam niet mee zou mogen doen. Sterker, het lijkt alsof de SGP dit akkoord heeft geschreven! Zelfs de koopzondag in Bennekom gaat niet door. Ik vraag me echt af wie nou het meeste recht heeft om zijn handtekening onder dit akkoord te zetten, de VVD of de SGP? De SGP of Gemeentebelangen?

Lees je nog wat kritischer dan is er eigenlijk maar conclusie mogelijk. Alle partijen in Ede hadden hun handtekening onder dit akkoord gezet. Daar was geen eindeloos getouwtrek voor nodig. Ik stel dus voor om in 2022 het akkoord voor de verkiezingen te schrijven en pas daarna het college te vormen. We vragen iedere partij of zij hun handtekening willen zetten, we beginnen met de grootste partijen en stoppen we als er een meerderheid is. Dan hebben we de dag na de verkiezingen een nieuw college. Wie dat akkoord gaat schrijven?

Mo(i).

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *