Manische Meningenmachine

Altijd weer een hoogtepuntje hoor, die toespraak van Willem-Alexander tijdens de kerst. Dit keer had hij de tekstschrijver van Suske en Wiske uitgenodigd om z’n speech te schrijven want waar anders komt de titel “Manische Meningenmachine” vandaan? Past goed in het rijtje van ‘De Blote Belg’ en ‘De scheve Schot’ en de ‘De zwijgende zwollem’.

We mogen dus niet teveel onze meningen zomaar op het internet plempen. We moeten de nuance zoeken! Nou had onze Koning dit jaar ook wel een paar meningen die door sommige mensen als wat scherp werden ervaren. Zijn mening dat hij prima met vakantie kon naar Griekenland terwijl de rest van Nederland in de schuilkelder moest blijven zitten was geen voorbeeld van nuance maar het is blijkbaar wel de bedoeling dat de onderdanen daar met mildheid over oordelen.

Zijn mening dat hij prima een speedboot van twee miljoen kon kopen in dezelfde periode dat mensen met tienduizenden tegelijkertijd werden ontslagen vanwege Corona deed mij niet snakken naar onderling begrip. Ook de mening van de majesteit dat hij prima de Kroondomeinen drie maanden af kan sluiten voor het publiek zodat hij samen met zijn matties wilde zwijnen af kan knallen levert bij mij geen vriendelijke reactie op.

Willy had natuurlijk ook gewoon het bootje van zijn moeder kunnen lenen. Of in plaats van met het regeringsvliegtuig naar Griekenland vliegen een weekje in Huis ten Bosch kunnen logeren. Ook leuk? Dat is voor de meeste Nederlanders volstrekt onbereikbaar. Zwijnen schieten? Koop gewoon een Nintendo.

Maar je kunt ook achteraf klagen dat mensen wat pittig reageren. Dat we meer de nuance moeten zoeken. Dat we mild moeten zijn. Dan kun je vanuit je paleis je onderdanen oproepen om meer begrip te tonen. Dat kan! En het gebeurde.

Het is ongeveer hetzelfde als een World Food Center door de strot van de Edese bevolking duwen en vervolgens zeggen dat we met z’n allen moeten samenwerken om het een succes te maken.

Dat is ongeveer hetzelfde als je vanuit je dik betaalde raadszetel Edenaren oproept om toch vooral maar vrijwilliger te worden en gemeentelijke taken uit te voeren.

Dat is ongeveer hetzelfde als klagen over het gebrek van betrokkenheid van de burgers en de kloof tussen bevolking en politiek om vervolgens alle belangrijke besluiten te behandelen in geheime vergaderingen.

Dat is namelijk allemaal nogal hypocriet. Zo zie je maar: Ede is Nederland in het klein.

Misschien dat heftige reacties op internet wel het gevolg zijn van heftige beslissingen. Terwijl de vaccins in Oss staan te wachten op gebruik wachten we hier totdat de ICT-systemen van de overheid klaar zijn. Ja, daar word ik ook chagrijnig van. Burgers die door de belastingdienst jarenlang als fraudeur zijn behandeld en in de misère kwamen vanwege de kindertoeslagaffaire…wil je dan een begripvolle reactie van die mensen? Heel Nederland verplicht, en terecht, een mondkapje op. Wat verwacht je…applaus?

Koks die het te warm vinden in de keuken moeten misschien eens overwegen om een ander vak te kiezen. Hoge bomen die klagen over te veel wind hadden misschien beter een bonsai kunnen blijven. Koningen die niet tegen kritiek kunnen moeten niet klagen maar hun gedrag aanpassen.

Net als iedereen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *