Kosten afvloeiing: bijna twee ton!

Of ik de jaarrekening van de gemeente Ede al gelezen had? Nee, natuurlijk niet. Ik lees liever de Privé of de Story. Daar staan net zoveel leugens in als de jaarrekening van de gemeente Ede maar die zijn tenminste wel leuk om te lezen. Maar dan de vraag: had ik pagina 110 wel gezien. Nee, dus ook niet maar ik heb het er ff-tjes bij gezocht.

En toen dacht ik aan hem.

Hij stond op de kieslijst van de laatste raadsverkiezingen. Hij kreeg 90 stemmen. Na aftrek van familie en medewerkers van het WFC blijven er dan een stuk of 36 kiezers over. Hij ging dus niet de gemeenteraad in, deze ‘lijstduwer’.

Hij werd wethouder. Slimme keuze, dat verdient 4 keer zoveel als een raadslid. Na nog maar 1½ jaar nadat hij wethouder werd gaf hij er de brui aan. Hij werd aanjager voor de afbouw van Jeugdzorg terwijl in diezelfde jaarrekening staat dat er aan Jeugdzorg vorig jaar in Ede 5,7 miljoen meer werd uitgegeven dan begroot. Lekker aanjagen van die afbouw!

Toevallig, heeeeeel toevallig, werd een paar weken na zijn vertrek de stekker uit zijn natte droom gehaald: de World Food Center Experience. Dat zijn vertrek daar niets met te maken had vertelde hij aan de Gelderlander die uit dank voor dat diepte-interview een paar dagen later een juichend bericht plaatste dat hij drie dagen na zijn afscheid alweer begonnen was. Als aanjager van de afbouw Jeugdzorg.

Drie weken later viel het doek voor het WFC, heeeeeel toevallig allemaal. Maar hij had de eer aan zichzelf gehouden, zo heet dat dan. De Edese burger bleef achter met een miljoenenverlies maar dat zei de burgemeester er niet bij tijdens z’n afscheidsspeech.

Iemand zegt dus eerst dat hij graag in de gemeenteraad wil gaan zitten. Als dat niet lukt wordt hij maar wethouder maar na 1½ jaar stopt hij daarmee want hij heeft een andere baan. Ik vind daar iets van maar dat moet ieder voor zichzelf weten.    

Klaar, zou je denken maar niet heus.

Of de gemeente Ede nog even bijna twee ton wil schokken aan als wachtgeld. Wachtgeld! Dat staat dus gewoon in die jaarrekening op pagina 110. Waarom wachtgeld? Omdat hij als aanjager afbouw Jeugdzorg minder gaat verdienen dan als wethouder, krijgt hij bijna twee ton als aanvulling op zijn salaris.  Of u en ik dat even willen betalen?

Nee.

Dat wil ik niet. Ik zou niet weten waarom. Hij wil toch zelf weg? Maar dan komt het: omdat bestuurders een groter risico lopen om er onverwacht uitgegooid te worden krijgen zij een riante wachtgeldregeling. In dit geval dus voor iemand die bijna 10 jaar wethouder is geweest, zelf ontslag neemt en Ede met een tekort op Jeugdhulp van 5,7 miljoen achterlaat plus een totaal mislukte investering in de WFCE die ook de nodige miljoenen heeft gekost.

Ik denk dat ze in politiek Nederland maar liever vergeten hoe een normale werknemer zijn werkzame leven niet meer zeker is. Je kunt er zo worden uitgedonderd en dan krijg je een transitievergoeding. Van dat geld kun je niet eens meer een bungalow huren voor een weekendje Center Parcs.

Een ‘normale’ werknemer loopt een net zo groot risico op ontslag als een wethouder. En in Ede is dat risico misschien wel groter want daar zit een gemeenteraad die een wethouder jarenlang zijn gang laat gang met de bouw van miljoenen verslindend luchtkasteel: het WFC.

Ik ga dit jaar dus € 1,50 minder betalen dan op de aanslag OZB staat. Dat zal hem leren als ik hem zie rijden in zijn nieuw Audi.

1 thought on “Kosten afvloeiing: bijna twee ton!

  1. Beste Mo,

    Dit is misschien alleen nog maar het topje van de ijsberg van ellende. Zoek nog even verder en je zult zijn naam en handtekening tegenkomen op plaatsen, waardoor er wellicht nog wel schadevergoeding van hem kan worden vereist, in plaats van vergoeding voor zijn toekomstige inkomstenderving. Kijk vooral op dossier Warmtebedrijf Ede. Maar ja, dat is een nogal “heet” dossier in Ede, en niet alleen bij deze ex-wethouder

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *