Konijnen fokken

Toch wel één van de modewoorden van de laatste jaren, dat biodiversiteit. Misschien ook wel een beetje overschat als je leest dat biodiversiteit zorgt voor “schoon drinkwater, een stabiel klimaat, voedsel, brandstof, grondstoffen en medicijnen”. Als het dan zo belangrijk is dan zou je verwachten dat onze gemeente daar een beetje zuinig op is en zorgdraagt voor biodiversiteit.

En raad eens? Dat gaan ze doen!

Iedere Edenaar met een achtertuin kan inschrijven voor een test waarbij een fotocamera in de tuin wordt gezet die een foto maakt als er een konijn langs komt lopen. Dat moet je vervolgens weer doorgeven aan de gemeente die dan, denk ik, alle konijnen optelt en later zegt: er zijn 83 konijnen in Ede.

Heel goed: meten is weten. Ik weet niet wat het vervolg is van die kennis. Gaat Peter de Pater in de toekomst konijnen fokken in zijn achtertuin? Gaan we eekhoorns importeren uit andere landen? Wilt u meer of minder eekhoorns uit andere landen?

Vaststellen dat het met de biodiversiteit niet al te best gesteld is lijkt me wat overbodig. Iedereen heeft wel door dat het met de bloemetjes en de bijtjes niet al te best gaat en in plaats van te onderzoeken hoe beroerd het gaat lijkt het me verstandiger wat aan de oorzaak van het gebrek aan biodiversiteit te doen.

Maar dan kom je aan ondernemers en als dit college één groep in Ede in bescherming neemt dan zijn het de ondernemers. Glyfosaat? Spuit de weilanden maar dood hoor. Vervuild water? Stort maar in de Rijn. Megastallen vol met schijtende en boerende koeien? Zet maar neer die stallen in Ede! We hebben geen woningen voor mensen maar er leven wel vijf miljoen kippen in Ede. Want als er geld verdiend kan worden en het om food gaat dan knijpt het Edese bestuur graag een oogje toe.

En waar leidt die bedrijvigheid allemaal toe? Een bovengemiddelde aanwezigheid van ammoniak en fijnstof in de lucht. En daar gaan bloemetjes en de bijtjes dood van. Mensen ook trouwens maar die lijken wat minder belangrijk.

Nou is het met die bedrijven altijd zo dat als je er één aanspreekt op zijn vervuiling hij altijd naar een andere ondernemer wijst. Want het is niet de veestapel, het is het autoverkeer. Oh nee, het is de biomassa. Nee hoor, het zijn de vliegtuigen. En zo wordt de Zwarte Piet constant naar elkaar doorgeschoven met als triest resultaat dat om de Ginkelse Heide te redden er een helikopter ruim een miljoen kilo kalk naar beneden kwakte.

Maar iedere ondernemer wappert wel met een rapport van een zogenaamd gecertificeerd onderzoeksbureau waarin staat dat er uit zijn schoorsteen alleen maar zuivere zuurstof en wat waterdamp komt en dat dit juist de natuur ten goede komt. Ja hoor, welterusten.

In plaats van onderzoeken hoe slecht het gaat kunnen we beter onderzoeken hoe het komt. Waar het vandaan komt. Wie voor die vervuiling gaat betalen en het gaat voorkomen.

Laten we bij al die burgers die een konijnencamera in de achtertuin krijgen ook een apparaatje installeren dat de luchtkwaliteit meet. En die informatie door een wizzkid direct op internet laten zetten zodat iedere Edenaar kan zien hoe goed of slecht het is. Zonder tussenkomst van dikbetaalde gecertificeerde onderzoeksbureaus. Dat kunnen we zien welke wijken het meest vervuild worden en op welke tijdstippen. En dan wordt het aanwijzen van de schuldigen ook een stuk makkelijker. Een eigen Edes onafhankelijk luchtkwaliteitsnet.

Ik denk dat de konijnen hier later dankbaar voor zijn. En ik ook.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.