Joukje

Raadslid Bram van der Beek deed vorige week niet mee aan de stemming over de plaatsing van 10 hectare zonnepanelen op het Bennekomse Binnenveld. Omdat van der Beek werkt bij het bedrijf dat die 10 hectare gaat bestraten om vervolgens winst te maken want de toekomstige exploitant LC Energy is geen stichting of coöperatie van Bennekomse burgers maar gewoon een bv met maar één doel: winstmaximalisatie.  LC Energy doet natuurlijk of ze heel duurzaam zijn en het klimaat gaan redden enzo en misschien dat van der Beek dat zelf ook wel gelooft maar net als met die duurzame biomassacentrales in Ede gaat het maar om één ding en dat is geld verdienen.

Van der Beek trok zich terug om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Maar die schijn was er niet. Het is gewoon belangenverstrengeling. Een duidelijker voorbeeld is nauwelijks denkbaar. Van der Beek ontvangt zijn salaris van een relatief klein bedrijf dat een rechtstreeks belang bij toestemming van de gemeenteraad heeft om een spiegelvlakte te maken van het Binnenveld. Van der Beek onthield zich van stemming en oogstte respect en bewondering voor zo’n nobele beslissing.

Maar de stemmen staakten en de stemming moest opnieuw. Afgelopen donderdagavond dus. Maar de principes waren in een weekje als sneeuw voor de zon als een weiland voor een zonneveld verdwenen. Van der Beek maakte duidelijk dit keer wel mee te stemmen. Gesprekje met de baas gehad?

Maar stap nooit van je principes af als er een SGP‘er in de buurt is.

De SGP vroeg vlak voor de stemming een schorsing aan. Tien minuten zeiden ze erbij. Mooi, dan kan ik nog even het aanrecht opruimen dacht ik nog. Drie uur duurde het. Een schorsing van drie uur. Mijn aanrecht is nog nooit zo schoon geweest.

Dat is een rechtstreekse belediging van alle 30 kijkers die thuis naar het beeld staarden van het gemeentehuis waarop stond: “een moment geduld alstublieft.” Ik zou mezelf in superlatieven willen uitdrukken. Woorden over hoe schandalig dit is. Achterkamertjespolitiek, bananenrepubliek, ochtendgymnastiek. Zoiets. Maar dat is niet meer nodig. Want daar was superwoman Joukje Valkenburg. De powervrouw van Omroep Gelderland. De vrouw die ededorp.nl overbodig maakt.

In een interview vroeg ze Verhulst naar de reden van de absurd lange schorsing en Verhulst bewees dat het niet goed is om te bezuinigen op een mediatraining. In een gesprek van 2½ minuut zei hij 10 keer dat het spannend was. En dat er overlegd moest worden. En iets over stakende stemmen. Meer niet.

Hoe betrek je burgers bij de politiek? Door in een openbare vergadering een spannend politiek onderwerp te bespreken. Voor het publiek te overleggen tussen de partijen. Draaiende camera’s, emotionele politici zich opkomen voor hun principes. Debat!

Maar de burgemeester koos voor de makkelijkste weg en nam zijn volgelingen mee naar de kerkers van de Bergstraat om buiten de openbaarheid een oplossing te vinden. En had daar drie uur voor nodig.

Laf. Heel laf. Een belediging voor de democratie.

Ik weet niet of de sollicitatiecommissie van Utrecht heeft meegekeken maar als dat zo is dan ligt Verhulst er in de eerste ronde uit. Maar mocht hij toch burgemeester van Utrecht worden dan weet ik wel een opvolger.

Joukje.

 

Auteur: Mo van Ede

1 thought on “Joukje

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *