Gieter van Nederland

Al een paar weken lang word ik gemasseerd. Niet het aangename gevoel van twee warme handen die je schouders los kneden maar gemasseerd door de overheid voor een nieuwe maatregel. Namelijk dat ik binnenkort mijn net aangekochte begonia’s geen water meer mag geven. Het is namelijk al weer bijna twee weken geleden dat het voor het laatst regende op de Veluwe. En dan weet je het wel: neerslagtekort! Droogte! We gaan er allemaal aan!! Vervolgens wordt je gemasseerd met het idee dat je zuinig moet zijn met water. Binnenkort niet meer douchen. Niet meer autowassen (daar kan ik wel mee leven) en zeker de tuin niet besproeien. Het opblaaszwembadje voor het nageslacht moeten ze zelf maar volplassen.

Gek. Op de Veluwe valt de meeste regen van Nederland, zo’n duizend liter per vierkante meter. Daarnaast zijn we ingeklemd door de IJssel, Rijn en IJsselmeer. Hoezo watertekort?  We hebben in Ede de Riedel, die per jaar een half miljard grondwater op gaat pompen. Om de hoek zit de Parenco, waarbij de Riedel verbleekt: ruim vijf miljard liter grondwater per jaar. Dan hebben we ook nog de bedrijven die zich waterproducenten noemen maar in de praktijk vooral veel plastic flesjes produceren en grondwater 400 keer zo duur als leidingwater verkopen. Het heet dan bronwater.

Gelukkig hebben we een andere schuldige gevonden want het laatste dat in Nederland gebeurt is bedrijven ter verantwoording roepen. Het is de naaldboom geworden. Die moet dus als eerste weg en dat komt goed uit want zo kan Warmtebedrijf mooi de laatste restjes subsidie binnenharken voordat ook de subsidiekraan voor biomassa opdroogt.

Warmtebedrijf is sinds kort dan ook ineens een zelfverklaard specialist op het gebied van geothermie, een chique woord voor het oppompen van Veluws grondwater om daar zo snel mogelijk geld mee te verdienen voor de Arabische aandeelhouder. Nog zo’n bedrijf dat zich lachend tegoed doet aan de natuurlijke bronnen die onze omgeving biedt zonder enige weerstand van de lokale politiek.

Maar ondertussen staat we binnenkort droog. Hadden we dat kunnen voorzien?

Ja.

Er werden zelfs oplossingen aangedragen door een paar creatieve denkers. Maar daar luisteren we liever niet naar. De creatieve denkers die van plan waren om zoetwaterbekkens aan te leggen naast de rivieren die miljarden liters water afvoeren naar de Noordzee. Uit die bekkens kunnen we mooi water halen als het weer een paar weken niet regent.

We deden daar niets mee.

Het mooiste idee is de Gieter van Nederland. Ik noem het liever de Gieter van de Veluwe. We kunnen door een half procent van al het rivierwater van de IJssel af te tappen en daarmee onze bossen te bevloeien een extra grondwaterreserve van 300 miljard liter grondwater opbouwen.

Eén probleem: het brengt niets op. Ja, een gezonde natuur, groene weides, vitale bossen maar geen geld. En dat schijnt tegenwoordig in onze perverse geprivatiseerde samenleving een tekortkoming te zijn. Als het bedrijfsleven er niets aan verdiend dan gebeurt er niets want onze overheid is er inmiddels aan gewend dat de markt het maar op moet lossen.

Echt, de dag dat wordt opgeroepen om als particulier minder water te gaan gebruiken ga ik extra lang douchen en zet ik de sproeier in de tuin extra lang aan.

En misschien, heel misschien, ga ik zelfs de auto wassen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *