GRATIS SNOEPGOED VOOR DE NIEUWE COALITIE!

De nieuwe gemeenteraad van Ede is begonnen met vergaderen! Dat is leuk en verfrissend! Eindelijk de nieuwe bestuurscultuur waar wij met ons allen zo naar gesnakt hebben! Geen achterkamertjes meer, maar openheid, transparantie en natuurlijk nieuws over de formatie van de nieuwe coalitie. Die gaat bestaan uit de SGP, de CU, het CDA, GemeenteBelangen en de PvdA. Verfrissend? In de raad is nu een christelijke minderheid en in het nieuwe college is een grote christelijke meerderheid. Nou, dan weet je het wel: dus geen nieuwe bestuurscultuur. Het aantal politieke achterkamertjes zal wel worden uitgebreid. Waarschijnlijk wordt de PvdA rondleider in het gemeentehuis om die achterkamertjes even te laten zien. Goed zo, PvdA!

Het leuke is dat er op 21 maart jl. een vergadering was van het presidium. Dat is een deftige benaming van het clubje waar alle fractievoorzitters inzitten o.l.v. de ongekozen burgemeester.

Het verslag van die vergadering is werkeljk fantastisch! Je hoeft niet eens tussen de regels door te lezen, hoe goed inhoudelijk die fractievoorzitters met elkaar bezig zijn. Zo verfrissend en eerlijk!

Welk een niveau! Het gaat bijvoorbeeld over welke vergaderkamers aan de diverse fracties worden toebedeeld. Jarenlang had het CDA bijna een hele verdieping tot zijn beschikking, maar dat is nu iets minder. De fractievoorzitter van het CDA wil nu dus ruilen met een andere fractie. Dat lees je in die fraaie notulen. Tja, dat is inschikken voor die beweging!

Maar de fractievoorzitter van het CDA, de heer Anne-Jan Telgen, had tijdens die bijeenkomst nog een tweede, zeer belangrijke politieke inhoudelijke vraag. Niet zo maar een terloopse opmerking. Neen, een vraag, die wellicht het gehele Edese politieke landschap op zijn grondvesten zou kunnen laten schudden. Hij informeerde ernstig waar de pepermuntjes waren gebleven in de vergaderuimtes in het gemeentehuis! Nu snap ik waarom het CDA in Ede in zetelaantal bijn gehalveerd is. Mijn hemel, een fractievoorzitter die vraagt waar het snoepgoed gebleven is. Natuurlijk zijn vele CDA-leden gewend om des zondags tijdens de kerkdienst onderling pepermuntjes uit te wisselen en gezamenlijk te sabbelen op dat snoepgoed. Ook via de website van het CDA kun je rolletjes pepermunt kopen. Dus zo gek is dat niet dat de fractievoorzitter van het CDA een ferme vraag stelt over snoepgoed! Wat een geestelijke armoede van die man!

Dan de fractievoorzitter van de partij Mens en Milieu. Die had ook een vraag. Ook weer zo’n inhoudelijke vraag die het goed zou doen in een cabaretvoorstelling. Hij vroeg iets over de zitplaatsen tijdens raadsvergaderingen. De linkse partijen zouden volgens hem links moeten gaan zitten en de rechtse partijen aan de rechterkant. Met zo’n vraag kun je thuiskomen. Ik hoop dat die partij nog meer van soort soort vragen gaat stellen tijdens gemeenteraadsvergaderingen. Want hoe gaat dat dan? De voorzitter van de raad, de burgemeester, ziet dan aan zijn linkerhand de linkse partijen en rechts de rechtse partijen. Als je op de publieke trubune zit, zie je rechts de linkse partijen en links de rechtse partijen. Zo’n voorzitter, de burgemeester, die snapt er toch niets meer van! Maar even terug naar die presidiumvergadering!

De fractievoorzitter van de beweging Forum voor Democratie werd trouwens de winnaar bij de vragenronde! Ook weer iets inhoudelijks! Hij informeerde wanneer de vakanties zijn van de gemeenteraad! Hoewel, hij is niet de enige, die daar naar vraagt. Enige tijd geleden informeerde de fractievoorzitter van het CDA, tijdens zo’n presidiumvergadering, of een bijeenkomst van de raad verzet kon worden vanwege zijn vakantie! Maar dat terzijde. Ik kan wel die meneer van FvD geruststellen: de maanden juli en augustsus zijn geheel bestemd voor uw vakantie en uw maandelijkse raadsvergoeding van ruim 2000 euro gaat dan gewoon door!

Maar dan de formatie! Schiet het een beetje op? Een paar problemen moeten nog even worden weggeschoffeld. De PvdA en de SGP zijn tegen ARTBASE Ede. Dat nieuwe museum waar Hélène Kröller-Müller zal worden verheerlijkt. Weet u het nog, die foute mevrouw die al voor de Tweede Wereldoorlog gezellig in München persoonlijk met Adolf Hitler heeft zitten kletsen. Walgelijk!

Er is toch al het Kröller-Müller museum in Otterlo! Weet u het ook nog dat deze foute mevrouw in 1939 een kunstwerk van Albrecht Dürer gegeven heeft aan een Duitse meneer genaamd Wagner, Gauleiter van München. Hij heeft o.m. het concentratiekamp Dachau, vlakbij München, opgericht op 22 maart 1933 (samen met Himmler) en hij heeft, al voor de Tweede Wereldoorlog, de grootste synagoge van München in brand laten steken.

Maar ondanks deze zeer ernstige zaken moet blijkbaar ARTBASE Ede doorgaan.

Dus daar moet wel iets op gevonden worden. Twee oplossingen in het coalitie-akkoord: 1. er wordt niets over vermeld; 2. in het akkoord wordt vermeld dat de vorige coalitie al een besluit heeft genomen, dus nu gewoon verder.

Dan natuurlijk Het World Food Experience of heet dat nu World Food Center of World Food Express? Een of ander reclame-bureau heeft daarover 600 kinderen bevraagd; een nieuwe benaming voor dat attractiepark! Mogen wij ook weten op welke wijze en welke kinderen zijn benaderd door dat commerciële Amsterdamse reclamebureau? Of is dat geheim? O ja, de nieuwe coalitie-partij de PvdA is toch tegen dat voedselattrectiepark?

Ach, ik herinner mij opeens de mogelijke lijfspreuk van het Edese CDA: “laten wij het er maar niet meer over hebben”.  Dus dat atractiepark gaat ook gewoon door!

Waarschijnlijk wordt wel tijdens de college-vergaderingen ongelooflijk veel pepermunt gegeten. Gratis uitgedeeld door het CDA met als uitkomst dat de PvdA een warm voorstander wordt van het World Food Center Experience Express Ede tijdens het gezamenlijk zuigen en sabbelen op de pepermuntjes!

Misschien kunnen, in navolging van de bananen-kassen op het WorldFood-terrein, diverse akkers worden ingericht waar pepermuntjes biologisch, ambachtelijk, handmatig en handtastelijk kunnen worden verbouwd. Dat zou Ede op de kaart zetten dankzij de oplettendheid van het snoepgrage CDA! 

Met natuurlijk een mooie titel voor het coalitie-akkoord:

“Pepermunt, het politieke snoepgoed voor een duurzame toekomst van Ede”.

.          

2 thoughts on “GRATIS SNOEPGOED VOOR DE NIEUWE COALITIE!

  1. De bijdragen van de heer Van Dalen kenmerken zijn stijl. Was hij niet degene die ooit Geesje van Tellegen het voorzitterschap moeilijk maakte. Was de heer Van Dalen niet degene die altijd op het randje debatteerde. Weet de heer Van Dalen niet meer dat hij als D’66’er geen bijzonder raadslid was om van te genieten. Diepe dalen liet Van Dalen soms achter. Maar wat mij het meest verrast is zijn aversie tegen de burgemeester en zijn functioneren. Waarom? Burgemeester Verhulst is een verademing. Een burgemeester die last in deze gemeente. De heer Van Dalen denkt misschien terug aan een eerdere burgemeester (R). Daar kon hij waarschijnlijk goed mee opschieten. Maar het waren andere tijden heer Van Dalen. Misschien binnen uw eigen, nou ja eigen vraag ik mij af, partij eens rondkijken. Wijsgeer spelen naar anderen, maar zelf incidenten als bedrijfsongelukjes afdoen, daar worden we vrolijk van. Jammer, dat een plaatselijke krant de heer Van Dalen regelmatig een podium geeft. Dan daal je af naar een niveau, dat zelfs andere goede Ede Dorp columnisten niet blij zal maken. Is er niets positief aan de heer Van Dalen. Ja, een ding dat hij schrijft onder zijn eigen naam. Nu Mo nog….

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *