Giechel & Goochel

Beide heren werken op de afdeling Finance van de gemeente en het is altijd gezellig met deze mannen. Heeft het College een berekening nodig die misschien wat moeilijk valt in de publiciteit? Giechel en Goochel regelen wel wat! Hoe zag de begroting van 2020 er in 2017 ook al weer uit? Drie miljoen hoger dan nu blijkt, maar daar draaien deze mannen hun hand niet voor om.

Zeg maar wat er uit moet komen en zij rekenen daar naar toe. Zo zou het NK Wielrennen dat dit jaar in Ede werd gehouden (wie wist het nog) volgens de begroting maar 2 ton kosten, dit evenement met landelijke uitstraling. De raad ging akkoord terwijl de voorzitter toen nog niet wilde zeggen wat voor evenement dit nou was, wat al behoorlijk opmerkelijk is want voor hetzelfde geld was de Nationale Nudisten Wandeltocht naar binnen gehaald wat gezien de temperatuur van die dag beter had gepast.

Stief een half jaar verder, de wielrenners hebben inmiddels door de gemeentelijk asfaltblubber gereden, blijkt dat de kosten inmiddels zijn opgelopen tot ruim 4 ton en wat zegt de gemeente dan: “We zijn binnen het budget gebleven!”.

Huh?

Ik heb wat gemist. Dat was wel duidelijk. Een ton of twee namelijk. Kijk je nog wat verder achter de cijfertjes van de boekhouding van Ede dan valt op dat SportService er ook nog eens 30 milletjes tegenaan heeft gegooid. Maar ja, van wie krijgt SportService zijn geld ook al weer? Oh ja, de gemeente Ede.

De provincie Gelderland gooide er ook nog eens € 40.000 in de NK-put en ook dan lijkt het net alsof het Ede niets gekost heeft maar omdat ik toevallig ook in die provincie woon weet ik nu waarom ik de provinciale opcenten van de wegenbelasting betaal: het NK-Wielrennen in Ede.

Daarnaast werden er meer VIP-kaarten verkocht! Maar ja, het merendeel daarvan werd door diezelfde provincie gekocht dus dat schiet ook niet op.

Giechel en Goochel schuiven met potjes en gelden en zo werden we een NK-Wielrennen in gefrommeld dat oorspronkelijk op 2 ton werd begroot maar uiteindelijk bijna 4,5 ton kostte. Nou vind ik 4,5 ton veel geld maar voor een gemeentelijke begroting van ruim 400 miljoen is dat nog te overzien.

Maar wel een begroting waarop bezuinigd moet worden. Op van alles wat Edenaren allemaal raakt. Dat maakt het al weer anders. Wat nog verontrustender is dat diezelfde medewerkers van de gemeente die zo creatief de Evaluatie NK-Wielrennen in elkaar prutsten ook de jaarrekening en de begroting van de gemeente maken.

De begroting die maar niet wil sluiten en waarvan de wethouder zegt: “Ik presenteer met trots een begroting met 2,6 miljoen verlies!”. Giechel en Goochel weten dat er ooit een keer afgerekend moet worden. Dat je niet door kunt gaan met schuiven van verliezen, reserves en voorzieningen. De boter moet ooit bij de vis.

Er dan staat er ook nog een soort NK-Foodcenter op de agenda. Dat wordt nu ook begroot op 26 miljoen verlies maar met de ‘rendementen’ uit het verleden kun je wel inschatten waar dit op uit gaat komen. Meer dan het dubbele.

De huidige gemeenteraad zit er dan niet meer, de wethouders zijn verdwenen maar de schuld blijft achter. Wie zit er dan nog wel in Ede?

Ai…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *