Staken is stom

Als onderwijsmens in hart en nieren ben ik het helemaal eens met de eisen van ‘het onderwijs’. Terwijl het lerarentekort op loopt vliegen de nieuwsberichten over een onzinnig nieuw curriculum je om de oren. Terwijl leraren op de basisschool veel minder betaald krijgen dan hun collega’s op de middelbare school maakt de politiek zich sterk voor een lerarenregister. Terwijl middelbare schooldocenten die in het speciaal onderwijs werken vallen onder de CAO van het basisonderwijs maakt de politiek zich druk over de eindtoets in groep 8. En het grootste punt is natuurlijk de werkdruk. Druk met administratie in plaats van lesgeven. Acties zijn zeer gerechtvaardigd. Er is van alles in het onderwijs dat echt beter moet.

Toch staak ik niet. Staken vind ik moeilijk. Ik stem wel, het liefst op partijen met een goed onderwijsverhaal. (Iemand nog tips?) Mensen die niets kunnen doen aan de oplossing van het probleem opzadelen met overlast vind ik zelf geen prettig manier van conflictoplossing.

Komende woensdag zou mijn school dicht gaan omdat erg veel van mijn collega’s wel staken. Nu is de school, denk ik, toch gewoon open. Ook dit is best bijzonder want de bak geld die er nu is aangekondigd lijkt vooral bedoeld om de boel even te sussen. Niet dat ik een half miljard voor onderwijs geen goed idee vindt, maar als je structurele problemen hebt en ze met een éénmalig bedrag even voor je uit schuift ben je niet aan het oplossen. (Of gaat het toch door? Spannend hoor!) Maar goed, in de beeldvorming werkt dit natuurlijk prima, als je nu gaat staken ben je een ondankbaar verwend nest met toch al zoveel vakantie, goed gespeeld kabinet!

Ondertussen kopt de EdeStad dat de Gelderse Vallei gaat staken. Na de boeren en de bouwvakkers dacht het kabinet even een trucje uit te halen om niet weer een paar dagen negatieve publiciteit langs te laten komen maar misschien zijn ze de zorg vergeten. Of zou er een paar dagen voor de 20ste november ook een zak met (incidenteel) geld komen voor de zorg? Niet dat de zorg echt staakt, mensen dood laten gaan omdat je een hoger salaris wil gaat iedereen te ver, maar een zondagsdienst, die durven te er wel tegen aan te gooien. Hoe stom ik staken dan ook vindt, ik gun het zorgpersoneel ook een betere CAO.

Toch zou ik liever zien dat iedereen die staakt lid wordt van een politieke partij. Ongeveer 300.000 mensen in Nederland zijn lid van de partijen die het beleid in Nederland bepalen. Als alle verpleegkundigen, boeren, bouwvakkers en leraren konden meestemmen tijdens de partijcongressen waren de problemen zo opgelost toch? We weten toch wat de bedoeling is? Hoeft er niemand meer naar het Malieveld en is iedereen blij.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *