Fopsalarissen

Er wordt wat afgeprutst om de hoge inkomens van allerlei ambtenaren te verbloemen. Nadat eerst het inkomen van de interimgemeentesecretaris uit de boeken werd gehouden is het nu de beurt aan Regio Food Valley
om de cijfertjes op te leuken.

Het gaat al mis in 2017. Daar werkt iemand vanaf 1 februari die daar de rest van het jaar € 123.000 voor krijgt. Goedemorgen! Nou schijnt het ook een enorme organisatie te zijn, dat Regio Food Valley. In jongere  jaarrekeningen zien we dat er maar liefst 6 fte werkt! Een beetje manager lacht daarom maar voor Regio Food Valley was het niet genoeg want er moest nog een directeur-secretaris-generaal-president bij komen. Laat ik hem
mijnheer B. noemen. Mijnheer B. pakte vanaf februari 2017 ook nog even een ton mee.

Gek genoeg staat er in de jaarstukken van 2018 dat die eerste mijnheer, mijnheer A., in 2017 in plaats van Є 123.000,- nog maar € 45.000 verdiende! Het gegoochel is begonnen. Mijnheer B. pakt in zijn eerste volle jaar € 147.000, mijnheer A. € 140.000,-. Bijna drie ton kosten directie voor een clubje van zes personeelsleden. Gemeenschapsgeld, hè? Dat geeft makkelijk weg!

Bij de jaarrekeningen zat een accountantsverklaring. Dat zegt ook iets over de geloofwaardigheid van zo’n verklaring waar gemeenteraden zwaar op leunen maar waar die 78 milletjes voor mijnheer B ineens zijn gebleven dat staat er dus niet. Jaja!

Goed, twee kapiteins op een schip (nou ja, sloepje), dat gaat natuurlijk niet dus mijnheer B. werd ontslagen of, zoals dat dan heet, “..in goed overleg besloten om deze toekomst gescheiden van elkaar voort te zetten..”.

Mijnheer B. kreeg bijna 3 ton voor twee jaar werken. Dat lijkt me wel genoeg voor een bedrijf dat teert op subsidies en gemeenschapsgeld. Geen enkele commerciële druk, een creditcard van de zaak, af en toe een foodreisje naar het buitenland, 13e maand, ach…..genoeg is genoeg lijkt me..

Maar dan kent u de Edese traditie nog niet. Deze mijnheer werd namelijk nog een half jaar doorbetaald…zomaar! Dat is wel een hele merkwaardige interpretatie van de transitieregeling. Het kostte 65.000 euro, dat dan weer wel. Het gaat pas helemaal mis als Food Valley eigen risicodrager voor de WW blijkt te zijn. Wat betekent dat ook al weer? Dat Food Valley ook nog eens de WW-uitkering van mijnheer B. mag betalen.

Wat kost dat geintje? € 136.000,-. Nou dacht ik dat je begin 2019, toen we het woord Coronacrisis nog niet eens kenden, ongeveer overal aan de slag kon. Werk was er teveel, werknemers waren er te weinig.
Maar mijnheer B. dacht natuurlijk: bekiek ’t moar! Die kan vanaf maart 2019 tot juli 2021 met de voetjes omhoog in de tuin en krijgt daar in totaal dus twee ton voor. Ja, dan snap ik dat je dan niet achter de kassa van de
Action gaat zitten voor € 1.700 per maand.

Snapt u het nog? Ik wel. Samengevat: voor het voeren van de directie van een bedrijfje van vier a vijf fte haalden ‘we’ directeuren binnen die in drie jaar tijd tezamen bijna een miljoen kosten. En één van die
directeuren kostte ons voor twee jaar werken een half miljoen euro. Ja, als ik directeur was bij zo’n ‘bedrijf’ dan zou ik ook vrolijk rondtwitteren dat ik zo gelukkig was. Dat Ede zo geweldig is. Dat FoodValley de wereld gaat redden.

Ik wens alle mensen die door de crisis hun baan of bedrijf kwijtraken heel veel sterkte toe: lang leve FoodValley!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *