Een wethouder in de slaapkamer?

Het was waarschijnlijk maar een hersenspinseltje van de Edenaar die tweette dat het gezonder zou zijn om er maar één sekspartner op na te houden. Gewoon een mening. Het wordt wat anders als die Edenaar een politicus blijkt. Dan krijgt zo’n opmerking ineens een andere lading.

Het bouwen van een World Food Center zal ooit ook een hersenspinseltje zijn geweest maar een paar jaar later zijn we ineens 30 miljoen armer. Uitkijken dus met dat soort ideetjes! Maar misschien had de politicus wel gelijk. Als je je seksleven beperkt tot één partner dan is de kans op ziektes die via seks worden overgedragen het kleinst. Dat wil zeggen: als die partner er hetzelfde over denkt want anders loop je alsnog het gevaar dat je binnenkort onder de bulten en zweren zit en de hele dag aan bananen denkt.

Waar het om gaat is de vraag hoe diep de overheid in je persoonlijke levenssfeer mag ingrijpen. En wat dat betreft hebben we in Ede een dubieus track-record. Er zijn maar weinig gemeenten waarin het college zoveel tijd heeft dat ze zich willen gaan bemoeien met wat jij in je mond stopt. Dit gaat over voedsel, voor de goede orde.

Het is niet de vraag of maar wanneer er in Ede bitterballenpolitie wordt ingezet om te controleren of je niet teveel snackt of bij de kassa van de supermarkt even checkt of je niet toevallig een zak diepvriespatat hebt gekocht.

Ik heb een hekel aan dat paternalistische vingertje dat mij gaat vertellen wat wel of niet goed voor me is. Datzelfde paternalistische vingertje zei vijftig jaar geleden bijvoorbeeld dat het heel gezond is om moedermelk van een rund te drinken en dat het eten van roodvlees prima was. En dankzij die Schijf van Vijf heb ik nog jarenlang levertraan moeten wegkokken, vet gewonnen uit de lever van kabeljauw. Gezond, joh!

Het was met de kennis van toen maar die kennis bleek achteraf wat minder goed te kloppen waardoor er nu vijf keer meer kippen, koeien en varkens in Nederland leven dan mensen.

Zou het net zo’n vaart lopen met de seksboa’s die om 11 uur ’s avonds aanbellen om te controleren wie er in je bed ligt? Vast niet, toch? Maar als ik 10 jaar geleden had gezegd dat er een tijd zou komen dat je alleen een concert mocht bezoeken als je een vaccinatie had gekregen dan had iedereen me voor gek verklaard. Als ik gezegd had dat je verplicht wordt om je gasketel te vervangen door een aansluiting op een biomassacentrale dan had niemand me serieus genomen. Misschien zit er over 10 jaar in iedere slaapkamer wel een camera en zit het college op afstand te controleren of je wel naast de goede partner ligt. Nu ondenkbaar maar in de onderhandelingen van 2030 een breekpunt voor de partij GLM om mee te doen aan het college.

Fijn dat de politiek zich zorgen maakt over de gezondheid van Edenaren. Vorige week stond in de EdeStad dat de luchtkwaliteit in Ede niet voldoet aan de normen van de WHO. Misschien dat de Edese politiek zich daar eerst druk over maakt voordat ze mijn slaapkamer binnenstormen?

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bitterbal.jpg

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *