Edewiet

Ede groeit en bloeit! Ik bedoel: tegenwoordig heeft iedere straat wel zijn wietkwekerij, sommige Edenaren nemen Steenbreek wel heel serieus, maar wekelijks wordt er ook wel weer eenje gesloten. Dan moet de buurt dus een straatje verder lopen voor een joint en dat lijkt me weer goed voor de sociale contacten. Wordt je huis gesloten omdat er wietplanten in stonden dan krijg je een mooie poster op de raam. Een poster met een soort bloemblaadje met een rode streep er doorheen.

Het is niet bedoeld voor potentiële klanten van de kweker die even geen adres van een dealer hebben maar bedoeld als een publieke vernedering voordat een rechter zich over de zaak uitspreekt. Een soort fatshaming maar dan voor wiet. Een ouderwetse schandpaal. Een hang naar het verleden denk ik want vroeger je ook veroordeeld en gestraft door dezelfde persoon die jouw overtreding constateerde. Back to the eighties dus, maar dan de jaren ’80 van de 15 eeuw. Enfin, twintig plantjes werden er in beslag genomen en ze waren wel 20 centimeter groot. Levensgevaarlijk!

Een paar straten verderop werd er door de politie illegaal vuurwerk in beslag genomen. Nou woon ik liever naast een huis waar 20 wietplanten groeien dan naast een huis waar kilo’s explosieven liggen opgeslagen. En het ging hier niet om sterretjes en piraatjes maar om mortiergranaten en nitraatbommen. Dat lijkt me toch een poster waard, zo eentje met een rotje er op met een rode streep er doorheen en de opmerking: HIER WOONT EEN TERRORIST. Maar ik zag geen poster op het raam van het huis. Raarrrrr!

Wat ik trouwens ook mis is diezelfde poster op het huis van iemand die bezopen achter het stuur zat. Van een rijdende auto bedoel ik dan. Lijkt me een stuk gevaarlijker dan wiet kweken. Zo’n poster met een auto en een grote rode streep er doorheen. Die had de burgemeester van Barneveld mooi bij zichzelf op kunnen hangen in 2010: HIER WOONT EEN ALCOMOBILIST. 

Misschien moeten ze ook een poster ontwerpen met een rode cirkel met daarin een streep door een vliegtuig, bedoeld voor mensen die te vaak het vliegtuig nemen. Om de wereld te ontdekken bijvoorbeeld. Of voor een zakenreis. Of om te shoppen in Londen of om te stappen in Milaan. Dezelfde mensen die nog nooit in ons eigen Ederveen zijn geweest. HIER WOONT EEN MILIEUVERVUILER. De milieuvervuiling lijkt me een stuk gevaarlijker dan die wietplantjes aan de Zwaluwlaan in Ede.

Voor de wildbeheerders van de Veluwe heb ik ook nog wel een poster in gedachten: HIER WOONT EEN DEBIEL DIE HERTEN AFSLACHT. Man, wat zou Ede opfleuren van al die posters!

Ach, je gunt iedereen een poster. Ook politici. Maar die vallen buiten de boot. In de integriteitsindex van Politici staan Edese politici. Die kregen geen poster. Die kregen alleen een medaille in de orde van Oranje enzo.

Wat zou het toch mooi zijn, een poster met HIER WOONT EEN POLITICUS DIE HET SOCIAAL DOMEIN VERNIETIGDE. Of een poster HIER WOONT EEN POLITICUS DIE FIJNSTOFVERGIFTIGING TOESTAAT. Ze zijn er niet, die posters.

En dat voelt toch als een stukje rechtsongelijkheid. Het namen en shamen van verdachten voor er een proces is geweest is middeleeuws en onbeschaafd. Hou er mee op. En het gebeurt ook nog een volledig subjectief want waar zijn die posters voor ‘daders’ van belastingfraude, kiezersbedrog, onbehoorlijk bestuur en de talloze overtredingen die veel gevaarlijker zijn dan het kweken van planten?

Stop er mee burgemeester, de beschaving is veel verder. Zelfs in Ede.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *