Doorfietsroute

De ene helft van Nederland kijkt naar een voetbalwedstrijd van Oranje, de andere helft zit buiten te genieten van een warme avond. Geen enkele reden om te vergaderen met de gemeenteraad dus. Of wel? Is zo’n avond niet de perfecte avond voor het ‘gooi-het-over-de-heg-moment’?

De agendacommissie (kuch) besliste in zijn wijsheid dat dit het moment was om met miljoenen te gaan smijten. Niemand kijkt tenslotte. In de ene vergadering werd een potje speelgeld van 7 miljoen voor het college besproken, in de andere vergadering werd een tekort van zeven miljoen besproken.

Nou zou je kunnen denken: schuif die zeven miljoen speelgeld van de wethouders door naar het tekort bij de andere vergadering en iedereen kan op tijd naar huis. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Zeven miljoen tekort? In Ede? Yes. Er komt een fietsroute van Ede naar Wageningen. Die is er volgens mij al maar Ede voelt de behoefte om reizigers naar Wageningen zo snel mogelijk Ede uit te helpen met een super-de-luxe fietspad. We hebben daar veel geld voor over. En Wageningen lacht zich kapot. Het plan was drie jaar geleden begroot op 13 miljoen euro maar wat blijkt? Het is 7 miljoen te weinig.

Lekker begroot! Er is zelfs een heuse Wikipediapagina van de doorfietsroute waarin staat dat die route 8,4 kilometer lang wordt. Per meter komen we naast die 13 miljoen nog eens bijna € 1000,– per meter te kort. Daar is men blijkbaar pas kort geleden achter gekomen.

In totaal kost zo’n doorfietsroute dus € 2.400,- per meter. Ik snap dat niet. Nog idioter is dat je dat van tevoren niet kon overzien. Er is dus behoorlijk geblunderd maar ach, het is donderdagavond en niemand kijkt. Ik ben niemand.

Ik keek dus wel en zag wat verzadigde raadsleden van de collegepartijen zogenaamd kritische vragen stellen maar ze gaven aan direct aan akkoord te gaan met het voorstel. Misschien omdat de provincie ook wat geld gaat storten en de Rijksoverheid heel misschien ook zodat het lijkt alsof het de Edese belastingbetaler maar 4,4 miljoen gaat kosten. Alsof Edenaren geen belasting betalen aan de provincie en het Rijk.

Voetbal op tv dus ik dacht nog dat het snel afgelopen zou zijn. Gelukkig zijn er nog een paar voetbalhaters in Nederland en die zitten er in de Edese gemeenteraad! En geloof het of niet: er volgde wat kritische vragen aan de wethouder.

Die schiet direct in de slachtofferrol. Meesterlijk! Hij begint te rekenen. Het fietspad kost 6,6 miljoen extra maar de provincie betaalt 1,5 miljoen mee. Volgens de wethouder komen we dan uit op 5,4 miljoen! Lastig, dat hoofdrekenen. Hij geeft aan dat hij maar liefst vier (4!) pagina’s heeft opgeschreven om die 7 miljoen verlies te verklaren. Of iedereen even medelijden wil hebben.

De wethouder geeft aan dat hij het allemaal ook niet wist of weet. Dat hij achteraf wel wist dat een fietstunnel duurder is dan vier miljoen euro. De wethouder stelt zich kwetsbaar op, zegt hij. Een opmerking die je tegenwoordig vaker hoort maar waar je helemaal niets aan hebt. De wethouder neemt de schuld op zich. En op het moment dat de raad vraagt om geleerde lessen op papier te zetten zegt de wethouder dat hij twee A-4’tjes wil schrijven.

Zeven miljoen, twee A-4tjes!

De suggestie om de Rekenkamer er naar te laten kijken beantwoord de wethouder met een dreigende en mysterieuze opmerking: “Een desinvestering in nederigheid als dat niet beloond wordt met genoegdoening.” Huh? Dat de geïrriteerde wethouder de schuld op zich neemt moet blijkbaar genoeg zijn voor de raad.

Ondertussen geeft de wethouder de uitslag van de voetbalwedstrijd met de mededeling dat Denzel Dumfries had gescoord. ‘Scoort nooit, die gast’ zei de wethouder er bij. Denzel Dumfries maakte afgelopen zondag het winnende doelpunt tegen Oekraïne, ondanks het feit dat hij roze schoenen draagt onder oranje sokken.

De wethouder, voormalig zelfverklaard lustwoordenaar, leverde deze avond een aaneenschakeling van warrige opmerkingen. Maar de wethouder zei er dan ook bij: “Ik zeg het op persoonlijke titel, ook namens het college’!

Je kunt nu prima fietsen van Ede naar Wageningen. Vanaf het station over de Tooropstraat en vervolgens de Willem Drees naar Wageningen. Eén lang fietspad. Perfect. Maar toch willen we een nieuw fietspad omdat er zes speedpedelecs fietsen en het Warmtebedrijf, de zesde wethouder, ook graag een graantje wil meepikken.

Zeven miljoen overschrijding. De kranten staan vol op vrijdag dacht ik nog. Twitter explodeert. Een spoedinterview van de verslaggever van OmroepEde.  Maar er gebeurt dus helemaal niets.

Het klopt dus, het was het perfecte gooi-het-over-de-heg-moment. Nou ja, tot nu dan.

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *